Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ha samiskt hälsocenter

Publicerad: 18 december 2013, 13:10

Sverige behöver ett nationellt centrum för samisk hälsa. Det skriver Västerbottens läns landsting i en ansökan till regeringen.


Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) och landstingsdirektör Anders Sylvan har undertecknat Västerbottens ansökan. De föreslår att det nationella centrumet för samisk hälsa ska placeras i Västerbotten men att det ska startas av regeringen och drivas i statlig regi.

Det nationella centrumet för samisk hälsa skulle enligt Västerbottens förslag arbeta med att bredda kunskaperna om samernas hälsosituation och forska kring olika hälsotillstånd bland samerna och hur de är kopplade till olika riskfaktorer. I sin ansökan till regeringen konstaterar landstinget att samernas hälsa skiljer sig från majoritetsbefolkningen på vissa områden.

Det handlar bland annat om att det bland de renskötande samerna finns en ökad ohälsa kopplad till arbetsförhållanden i form av arbetsplatsolyckor och psykiskt påfrestande arbeten. Ångest, depression och självmord är till exempel vanligare bland de renskötande samerna än bland genomsnittet av befolkningen i stort.

Utöver forskning föreslår Västerbotten att det nationella centrumet ska arbeta med utbildning, information och rådgivning riktad till hälso- och sjukvården. Centrumet föreslås också arbeta med att anordna regelbundna hälsokontroller i Lappland och ska även kunna erbjuda hjälp till enskilda samer som upplever problem i kontakten med sjukvården.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev