Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ha tvångslag om sprutbyten

Publicerad: 14 januari 2011, 10:18

För få landsting satsar på sprutbyte mot smittspridning. Det menar två miljöpartister som nu kräver en lag som tvingar fram sprutbytesprogram.


Det är Miljöpartiets regionråd i Skåne, Anders Åkesson och Monika Ekström, som driver frågan i en motion till Miljöpartiets kongress.

– Sprutbytesverksamhet sparar liv och våra erfarenheter här i Skåne visar att själva mötet mellan personal och missbrukare ger en kontakt som annars aldrig skulle uppkommit. Tyvärr är det så att argumenten mot att införa sprutbytesverksamhet är av det traditionella fördömande sättet att se på missbrukare. Vad det handlar om är en insats för att rädda liv och minska spridning av exempelvis gulsot och hiv, säger Monika Ekström i ett pressmeddelande.

Hon och Anders Åkesson vill nu att partiets kongress beslutar att partiets riksdagsgrupp ska driva frågan om en tvingande sprutbyteslagstiftning.

Miljöpartiets kongress äger rum i Karlstad 20-22 maj, och de båda tror att motionen har goda chanser att gå igenom.

– Vi tror att kongressen kommer rösta för vår motion då miljöpartister ute i landstingen generellt ställt sig positiva till sprutbyte, säger Anders Åkesson i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News