Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill införa AT för sjuksköterskor

Publicerad: 8 oktober 2008, 14:15

Hallå där, Margareta B Kjellin, som är vårdlärare, sjuksköterska och riksdagsledamot för moderaterna och har lagt en motion om att införa sjuksköterske-AT.


Varför vill du ha AT för sjuksköterskor?
– I mitt förflutna som vårdlärare har jag sett hur det ingår allt fler kurser i dagens sjuksköterskeutbildningar. Det har uppstått ett glapp mellan utbildning och praktiskt arbete. Med en form av sjuksköterske-AT kan man bekanta sig med yrket under en period av mentorskap. Det är ett sätt att överbygga glappet och skulle även fungera som en kvalitetssäkring av sjuksköterskeutbildningarna.

Skulle en sådan AT göras inom olika vårdområden?
– Jag tycker att det vore ett utmärkt tillfälle för sjuksköterskor att bekanta sig med de olika områden de senare kan välja att specialisera sig inom. Vi behöver att fler utbildar sig till specialistsjuksköterskor och detta kan vara ett sätt att locka sjuksköterskor till vidareutbildning.

Kommer förslaget att realiseras?
– Jag hoppas naturligtvis det. Om inte annat så sätter motionen fokus på frågan. Vården står inför en generationsväxling med stora pensionsavgångar. Det kommer att bli brist på sjuksköterskor om vi inte gör yrket mer attraktivt. Vi måste visa att sjuksköterska är ett yrke med goda utvecklingsmöjligheter. Det här kan vara ett sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev