Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill klassa ebola som samhällsfarlig

Publicerad: 21 oktober 2014, 12:47

Socialstyrelsen har begärt att ebola ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Det skulle göra det möjligt att införa gränskontroller av resenärer.


I en begäran till regeringen skriver Socialstyrelsen att ebola bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom. I dag ingår ebola tillsammans med andra typer av blödarfeber i kategorin allmänfarliga sjukdomar.  Att kategorisera ebola som samhällsfarlig är enligt Socialstyrelsen en beredskapsåtgärd med anledning av ebolautbrottet i Libera, Guinea och Sierra Leone.

Om regeringen fattar beslut om att ebola ska ses som en samhällsfarlig sjukdom innebär det att man får fatta beslut om  extraordinära smittskyddsåtgärder . En sådan åtgärd som Socialstyrelsen nämner i sin begäran till regeringen är möjligheten att införa hälsokontroller som vissa resenärer behöver genomgå vid inresa till Sverige. Flera andra länder har redan infört sådana kontroller för resenärer från de eboladrabbade länderna.

Samhällsfarliga sjukdomar regleras i smittskyddslagen. Förutom möjligheten till gränskontroll innebär klassificering som samhällsfarlig sjukdom även möjlighet att med tvång hålla en patient i karantän och att spärra av ett geografiskt område som ingen får lämna eller ta sig in i. De sjukdomar som tidigare är klassade som samhällsfarliga i Sverige är smittkoppor och svår akut respiratorisk sjukdom, sars.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev