Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill låta kunder köpa ekologiskt

Publicerad: 16 juni 2011, 08:07

Låt kunderna betala lite extra för att få miljövänliga läkemedel. Så skulle apoteken kunna göra en insats för naturen, föreslår Inger Näsman i Sveriges apoteksförening.


– Det är samma sak som att du väljer om du vill köpa vanliga bananer eller Krav-bananer. Och jag tror inte att det skulle behöva handla om så väldigt stora pengar heller, säger Inger Näsman.

Hon är kvalitetsdirektör på Kronans Droghandel och sitter med i en referensgrupp för forskningsprogrammet Mistra Pharma. I projektets årsbok tar hon bland annat upp förslaget om att låta kunderna stå för merkostnaden för läkemedel som är bättre för miljön.

– Med dagens system skulle det inte vara möjligt, då skulle kunden få betala hela kostnaden för det läkemedlet och inte få någon förmån alls. Det tycker vi är väldigt olyckligt, säger Inger Näsman.

Mistra Pharma ordnar bland annat seminarier där branschen debatterar sådana frågor. Annars tar forskningsprogrammet främst fram kunskap om hur läkemedel påverkar vattenmiljön.

Mistra Pharma är ett samarbete mellan sex universitet och högskolor. Det finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, vars pengar kommer från de tidigare löntagarfonderna. I referensgruppen är Inger Näsman representant för Sveriges apoteksförening.

– Vi har naturligt nytta av bättre kunskap om påverkan av olika läkemedel, för det påverkar vad vi kan lägga fokus på i informationen på apoteken, säger hon.

Den största insatsen apoteken kan göra för miljön är att se till så att patienterna använder sina läkemedel på rätt sätt, enligt Inger Näsman. Dessutom har apoteken en viktig uppgift i att samla in överblivna läkemedel.

– Vi kan bli mer aktiva i att påminna kunderna, genom att lämna ut den där påsen för återlämning av läkemedel så att det blir av att man städar sitt medicinskåp, säger Inger Näsman.

Kasserade läkemedel orsakar inte lika stora miljöproblem som dem vi använder. Men Inger Näsman tycker ändå att det är en viktig del av apotekens miljöarbete.

– Att vi får en viss påverkan av läkemedel som har gjort nytta kommer vi alltid att kunna acceptera. Men läkemedel som inte har gjort nytta, men ändå kommer ut i miljön orsakar en väldigt onödig miljöbelastning, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News