Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill öka remissrätt för företagsläkare

Publicerad: 8 januari 2013, 10:51

Företagsläkarnas möjligheter att remittera patienter vidare inom sjukvård och rehabilitering är begränsad. Nu vill moderaterna i Västmanland ge dem ökade möjligheter till detta.


Utan att gå omvägen om vårdcentralerna ska företagshälsovården i Västmanland kunna remittera patienter direkt till specialistläkare. Det anser i alla fall moderaterna i Landstinget Västmanland.

– Det är ett onödigt krångligt system vi har i dag när företagsläkare gör hälsoundersökningar men inte kan remittera direkt till rätt vårdnivå, säger Tomas Högström, moderat oppositionsråd i Landstinget Västmanland.

Tidigare har moderaterna i Västmanland motionerat om remissfrihet i hela landstinget, något som majoriteten, med S, MP och V gått emot.

I en kommande motion föreslår M nu alltså en begränsad remissfrihet för bara företagshälsovården.

Svenska företagsläkarföreningens ordförande Jan Rosén, tycker att förslaget är bra.

– Vi har väldiga problem när det gäller företagshälsovårdens möjligheter att remittera patienter vidare, utan att de först måste besöka en vårdcentral. Regelverken kring remittering från företagshälsovård till den allmänna sjukvården ser olika ut beroende på vilket landsting man verkar i. Avtal om fullständig remissfrihet mellan företagshälsovård och landsting är ovanliga. Bara ett par har exempelvis avtal som gäller remiss till rehabilitering inom rehabiliteringsgarantin, säger han.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev