Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill se ansvar för alla farmaceuter

Publicerad: 14 februari 2011, 12:25

Kompetensen måste avgöra om apotekare eller receptarier blir läkemedelsansvariga, anser Farmaciförbundet.


Inför arbetet med att ta fram en ny svensk läkemedelsstrategi har fackförbunden presenterat sina förslag till förändringar. Nyligen föreslog Sveriges farmacevtförbund att bara apotekare skulle få bli läkemedelsansvariga på apoteken. Men Farmaciförbundet vill behålla dagens system.

– Vi tycker att det måste vara kompetensen som helt och hållet avgör och inte enbart en examen. Vårt krav står fast: Både apotekare eller receptarier ska kunna bli läkemedelsansvariga, säger Farmaciförbundets kanslichef Åsa Norrman-Grenninger till Dagens Apotek.

Farmaciförbundet har nu formulerat sina krav på hur en läkemedelsstrategi bör utformas. Flera av förslagen handlar om en ökad samordning mellan apoteksföretagen, exempelvis när det gäller delbetalningar. Förbundet vill ha ett gemensamt system för alla företag, där staten betalar kreditförluster över en viss nivå.

– Det här är en fråga om tillgång till medicin, man ska inte avstå på grund av att man utsätts för kreditprövningar. Och det är ju oerhört märkligt att man blir anmäld till kronofogden för att man har svårigheter att betala den medicin man behöver, det tycker inte vi är en god välfärdsstat, säger Åsa Norrman-Grenninger.

Farmaciförbundet vill också se ett nationellt register där personalen kan se om ett läkemedel finns hos en konkurrent. Det skulle inte vara ett öppet varuregister, utan bara en möjlighet att hitta enskilda läkemedel när de är slut på det egna apoteket, förklarar Åsa Norrman-Grenninger. På det sättet tror hon också att registret skulle gå att kombinera med den gällande konkurrenslagstiftningen.

– Det är regering och riksdag som väljer om det är hälso- och sjukvårdslagstiftningen och möjligheten till vård på lika villkor som ska styra, eller om det är konkurrenslagstiftningen som ska styra. Det är ett val som varje stat får göra.

Laglig rätt till årliga läkemedelsgenomgångar för alla är ett annat krav från Farmaciförbundet. Där går förbundet ett steg längre än Sveriges farmacevtförbund, som vill att de med störst behov ska få denna rätt. Dessutom vill Farmaciförbundet att genomgångarna ska finansieras inom högkostnadsskyddet.

– Man kan äta två läkemedel och samtidigt egenvårdspreparat som har direkt motsatt effekt, så om man vill ha ett folkhälsoperspektiv borde man lagstadga om rätten till läkemedelsgenomgångar.

En patientgaranti ska också säkerställa att alla får de läkemedel de behöver, ”även dyra nya läkemedel och särläkemedel”, skriver Farmaciförbundet i förslagen som presenteras på hemsidan.

– Vi menar att kostnadseffektiviteten får styra i alltför hög grad i förhållande till hälsoperspektivet, säger Åsa Norrman-Grenninger.

Tillgängligheten till receptfria läkemedel utanför apoteken vill Farmaciförbundet i stället begränsa. De borde inte få säljas utan tillstånd och enbart i mindre förpackningar, anser fackförbundet.

Relaterat material

Vill se apotekare axla ansvaret

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev