fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill se lag om ansvarsfrihet

Publicerad: 15 oktober 2012, 08:02

Foto: Photos.com

Svensk lagstiftning gör sjukvårdspersonalens roll oklar när det gäller vård i livets slutskede, skriver två professorer i en debattartikel.


Sjukvårdspersonal behöver ett rättsligt skydd så att de inte kan åtalas om vården, i vissa fall, påskyndar döden. Det anser Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt, samt Nils Lynøe, professor i medicinsk etik.

Så länge behandlingen av svårt sjuka följer vetenskap och beprövad erfarenhet ska sjukvårdspersonal hållas straffrättsligt ansvarsfria.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet efterlyser Madeleine Leijonhufvud och Nils Lynøe en förändring i strafflagen som friskriver sjukvården från brottsmisstanke om den exempelvis avbryter en livsuppehållande behandling.

I princip skulle avstängningen av exempelvis en respirator kunna anses stå i strid med strafflagstiftningen så som den idag är utformad , skriver de båda. De efterlyser därför ett tillägg i lagen som ger sjukvården ansvarsfrihet så länge vården följer vetenskap och beprövad erfarenhet.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev