Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vill se över styrningen av Apoteket AB vid maktskifte

Publicerad: 23 april 2010, 11:26

Vill se över styrningen av Apoteket AB vid maktskifte

Foto: Ylva Johansson.

Socialdemokraterna vill förändra apoteksmarknaden vid en valseger – men inte återskapa monopolet. Ministerkandidaten Ylva Johansson (s) berättar om planerna.


Oppositionen har ett stadigt försprång i opinionen inför höstens allmänna val.

I apoteksfrågan har det röd-gröna lägret, som motsatte sig omregleringen, aviserat flera förändringar vid ett eventuellt maktövertagande.

Men Ylva Johansson (s), ledamot i riksdagens socialutskott och tung socialministerkandidat, har tidigare svävat på målet när det gäller detaljerna.

Dagens Apotek bad henne därför att förtydliga bilden av den röd-gröna apoteksmarknaden.

- Vi kommer att presentera förslag i den här frågan tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet. Den kanske viktigaste delen handlar om prismodellen, som ger mellanhänderna, apoteken, mer än tidigare. Det faktum att prisförhandlingar mellan apotek och läkemedelsföretag är tillåtna inom delar av läkemedelsområdet, riskerar dessutom leda till ett osunt beteende. Det kan bli en fara för skattebetalarna på sikt, säger Ylva Johansson.

De röd-gröna vill också se över reglerna kring vem som får driva apotek.

– Varför får exempelvis inte landsting driva apotek? Dessutom vill vi se över styrningen av Apoteket AB. Vi måste analysera vilken roll det statliga bolaget ska ha. Det är viktigt hur ett statligt bolag som Apoteket uppträder.

Hur ser du på regeringens styrning av Apoteket AB?

– Den är under all kritik. Man har omväxlande bromsat, gasat och ryckt i bolaget. Turerna som ledde till styrelsens avgång i höstas visar hur undermåligt Apoteket har skötts. Jag är inte kritisk mot bolaget i sig, utan mot regeringens styrning av det.

Socialdemokraterna har bejakat den del av reformen som tillåter att vissa receptfria läkemedel får säljas utanför apotek. Men ni har ändå uttryckt viss kritik – kan du utveckla den?

– Vi tycker att kontrollen är för dålig. Det borde krävas tillstånd från Läkemedelsverket för att bedriva försäljning av läkemedel utanför apotek. Men det finns i dag ett brett politiskt stöd för att vissa receptfria läkemedel ska gå att köpa utanför apoteken.

Kommer ni att lägga apoteksfrågorna i utredning om ni får bilda regering?

– Jag kan inte svara på det definitivt i nuläget. Men jag kan säga så mycket att vi tycker att regeringen utredde prismodellen otillräckligt. Det misstaget vill inte vi göra om.

Hur har regeringen skött omregleringen?

– Oprofessionellt. Det finns en lång rad exempel på det. Redan vid utredningsdirektiven hamnade man i konflikt med centrala aktörer inom området. Det var också fel att tillsätta en enmansutredare. Och den demokratiska insynen i processen tillintetgjordes genom att så många viktiga beslut lades på Omstruktureringsbolaget. Riksrevisionens pågående granskning blir intressant att ta del av.

Finns det något positivt med omregleringen?

– Att receptfritt finns i handeln är positivt. När det gäller omregleringen i övrigt överväger det negativa starkt. Regeringen har vunnit oerhört litet på en mycket omfattande förändring.

I ett tidigare skede av reformen talade du om återreglering eller återskapande av apoteksmonopolet, men sedan har ni ändrat språkbruk. Kommentar?

– Det skulle nog teoretiskt gå att återskapa monopolet, men att köpa tillbaka apotek vore ingen bra idé. Om vi nu tycker att regeringen har slösat bort skattemedel ska vi inte slänga ännu mer pengar i sjön på det, säger Ylva Johansson.

Två KU-anmälningar mot minister

I mars 2009 anmälde Ylva Johansson socialminister Göran Hägglund (kd) till konstitutionsutskottet, KU, för första gången. Då var anledningen regeringens avsättning av den förra generaldirektören på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Ann-Christin Tauberman.

I november i fjol var det dags igen. Då lämnade Ylva Johansson och riksdagskollegor från miljöpartiet och vänsterpartiet in en anmälan som bland annat tog fasta på att riksdagsledamöter inte hade någon insyn i regeringens ägardirektiv till Apoteket AB.

KU:s utfrågningar inleddes den 13 april med förre ordföranden Per Båtelson. Läs mer om utfrågningarna i separata artiklar här på dagensapotek.se.

Ylva Johansson

Aktuell: Riksdagsledamot, tidigare statsråd och kandidat till social- eller vårdministerposten i en eventuell socialdemokratisk eller röd-grön regering.

Ålder: 46.

Bor: Stockholm.

Känd för: Mycket – bland annat det unika pressmeddelandet 1998 som tillkännagav kärleken till nuvarande maken Erik Åsbrink, då de båda var ministrar i den socialdemokratiska regeringen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev