Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill skapa ny tillsynsmyndighet

Publicerad: 15 mars 2012, 09:28

Statskontoret har på regeringens uppdrag granskat Socialstyrelsens tillsyn av vård, omsorg och socialtjänst. (Uppdaterad 13.13)


I rapporten som lämnades över till regeringen på torsdagen konstaterar Statskontoret att Socialstyrelsen har 17 000 tillsynsärenden som inte har avgjorts. Statskontoret skriver att många av dessa ärenden är mer än ett år gamla. Slutsatsen i Statskontorets rapport är att Socialstyrelsen har svårt att klara av sitt tillsynsuppdrag.

– Socialstyrelsen har inte förmått skapa tillräckligt goda förutsättningar för att tillsynsreformens mål ska uppfyllas, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Därför föreslås att Socialstyrelsen fråntas sitt tillsynsansvar. Istället ska en ny fristående inspektionsmyndighet för vård och omsorg och socialtjänst skapas. Enligt rapporten är fördelarna med detta bland annat att tillsynen inte skulle behöva konkurrera om resurserna med andra verksamheter som fallet är på Socialstyrelsen i dag.

En fristående myndighet skulle, enligt Statskontoret, göra det enklare för kommuner, landsting och vårdföretag att få ta del av tillsynens samlade erfarenheter. Statskontoret konstaterar att det idag är otydligt för dessa vart de ska vända sig för att få vägledning om hur regler ska tillämpas.

Utvärderingen påpekar också att tillsynen inte har någon tydlig särställning gentemot Socialstyrelsen övriga åtaganden och att det saknas styrmodeller, uppföljningsrutiner och verktyg för ärendehanteringen.

Per- Anders Sunesson som är chef för tillsynsavdelningen håller i mångt med om kritiken.

– Det finns mycket som vi kan bli bättre på. Statskontoret sätter fingret på flera av de problem som vi kan utveckla mer.

På en punkt är han dock inte överens med Statskontoret.

– Jag tycker personligen inte att det är en bra idé att bryta ut tillsynsverksamheten. Vi har mycket att vinna på att hålla ihop den med avdelningarna för exempelvis regler och kunskapsstyrning, säger han.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev