Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill skapa reda bland diabetes-appar

Publicerad: 1 juli 2014, 08:01

Djungeln av vård-appar är svårgenomtränglig. Med en särskild sajt försöker nu industrin få överblick på diabetesapparna.


Bland patienter med typ 1-diabetes är det till exempel populärt med  mobilappar som hjälper till att räkna ut hur mycket insulin som krävs  för olika livsmedel.
­
– Diabetesappar i sig är fantastiskt och  används rätt mycket. Jag har bett att få en Ipad som pedagogiskt  hjälpmedel för att kunna visa patienterna dem bättre än jag kan på min  mobil, säger Kerstin Ramfelt, dietist på barnkliniken vid Länssjukhuset  Ryhov i Jönköping.

Hon är en av flera representanter för vården  som kontaktats i samband med de medicintekniska företagens satsning på  sajten diabetesappar.se som ska ge en bättre överblick på utbudet.

Nils Uhlin är produktchef på företaget Menarini Diagnostics, ett av företagen bakom sajten.

–  Vi behöver veta hur marknaden ser ut och vilka appar som används för  att våra blodsockermätare ska kunna skicka värden till dem.  Vi vill att  våra produkter ska stödja så många bra appar som möjligt.

Syftet  är alltså inte primärt att kvalitetssäkra apparna, enligt Nils Uhlin,  men gör det lättare för alla, företag, vårdpersonal och patienter, att  hitta dem.Alla som vill kan också betygsätta dem.

– Det kan  finnas både bra och mindre bra appar på sidan men eftersom vi ber vården  föreslå dem så tror vi inte att det är de dåliga som hamnar där.

Det  finns appar på marknaden som Kerstin Ramfelt inte skulle rekommendera  till unga människor med diabetes. Det är exempelvis kolhydratappar som  egentligen är riktade till personer som vill gå ned i vikt, som är  dåligt översatta eller anger kolhydratsmått för livsmedel som man  normalt inte äter så mycket i Sverige.

– De flesta tycker att det  är väldigt bra med appar och har redan nosat upp dem de tycker är bra.  Men som för den nioåring jag träffade förra veckan öppnade det helt nya  dörrar när han med appens hjälp kunde äta borta och sova över hos sina  kompisar, säger Kerstin Ramfelt.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev