tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill snabbutreda psykiatrin

Publicerad: 30 oktober 2012, 07:46

Regeringen bör tillsätta en snabbutredning för att undersöka varför åtgärderna för en bättre psykvård inte har genomförts, tycker en riksdagsledamot.


Att självmord ökar bland unga ser riksdagsledamoten Sven Britton (S) som en tydlig indikator på att den psykiatriska vården har försämrats. På DN Debatt skriver han om att det råder personalbrist inom psykiatrin, med en högre andel hyrläkare än i någon annan specialitet och utbildningen är eftersatt med för få sökanden.

I psykiatriutredningen från 2005 fanns förslag på åtgärder, men flera av dem har inte genomförts alls eller bara delvis. Inte heller en bred satsning på psykiatrisk forskning har kommit i gång, skriver Sven Britton.

Han vill nu bland annat att lagen om samarbetstvång mellan kommuner och landsting aktiveras och att det ställs krav på att det ska skrivas kontrakt för varje psykiskt långtidssjuk med målsättning, uppföljningsplan och hur och vem som ska sköta vården. Sven Britton vill också se att psykiskt sjuka garanteras insatser för daglig sysselsättning för att bryta deras isolering och därmed minska vårdbehoven.

Till sist skriver Sven Britton att han vill att regeringen tillsätter en snabbutredning som visar varför de föreslagna åtgärderna i psykiatriutredningen och utredning om psykiatrisk forskning inte har genomförts. Han vill också att utredningen uppmärksammar nytillkomna problem för psykiatrin samt att de resurser som behövs skjuts till.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev