Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill undvika jäv om Pandemrix

Publicerad: 24 oktober 2014, 14:08

Agneta Karlsson, statssekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), avsäger sig ansvaret för frågor om narkolepsi till följd av Pandemrix för att undvika jävsmisstanke.


I ett kortfattat beslut från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) framgår det att hennes statssekreterare Therese Svanström Andersson ska ansvara för att bistå sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i frågor som berör narkolepsi till följd av vaccinering med Pandemrix. Detta innebär att Gabriel Wikströms egen statssekreterare Agneta Karlsson fråntas ansvaret för dessa frågor.

Agneta Karlsson arbetade under svininfluensautbrottet 2009 som chef för samhällskontakter på läkemedelsbolaget Glaxo SmithKline som tillverkade vaccinet Pandemrix. När Dagens Medicin når Agneta Karlsson på telefon bekräftar hon att detta är anledningen till att hon inte kommer att arbeta med frågorna som berör narkolepsi i samband med vaccinering med Pandemrix.

Lämnar du över ansvaret för dessa frågor för att undvika misstanke om jäv?

– Ja, det är för att det inte ska uppstå någon sådan misstanke.

Var det ditt eget förslag att lämna över ansvaret?

– Ja, det här var min önskan.

Detta är inte första gången en statssekreterare hos den vårdansvarige ministern fråntas ansvar för vissa frågor. Karin Johansson som var statssekreterare hos socialminister Göran Hägglund (KD) fråntogs 2007 ansvaret för apoteksfrågorna. Detta efter att Dagens Medicin avslöjat att intäkter från makens konsultarbete åt Apoteket AB gått till makarnas gemensamma bolag.

Relaterat material

Agneta Karlsson blir statssekreterare

Statssekreterare tjänar pengar på Apoteket AB

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev