Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ville sova bättre - fick konstant erigerad klitoris

Publicerad: 6 mars 2008, 10:37

Den norska kvinnan hade tagit sömnmedlet Imovane sporadiskt utan problem. Men när hon började använda det kontinuerligt drabbades hon av konstant erigerad klitoris och fick sänkt orgasmtröskel.


Det är Dagens Medicin i Norge som rapporterar om den ovanliga biverkningen av Imovane (zopiklon).

Bara några dagar efter att kvinnan hade börjat ta preparatet varje kväll drabbades hon av en mängd problem: en ihållande erektion av klitoris och ökad genital känslighet som gjorde att också lätta stimuli ledde till utdragna orgasmer.

Kvinnan upplevde symtomen som oönskade och plågsamma. Därför kontaktade hon primärvården och remitterades vidare till en gynekolog, som inte kunde finna orsaken till hennes problem. Men då hon på primärvårdsläkarens uppmaning slutade att ta Imovane försvann symtomen.

Enligt Arne Helland, läkare vid avdelningen för klinisk farmakologi vid S:t Olavs sjukhus i Trondheim, kan detta tyda på att det finns ett samband mellan läkemedlet och kvinnans problem.

– Mekanismen bakom denna biverkning av zopiklon är inte känd sedan tidigare. Det är därför svårt att säga om fler kan drabbas, säger Arne Helland, till Dagens Medicin i Norge.

Han utesluter dock inte att det kan finnas en underrapportering.

– Det finns en sådan risk när det handlar om så pass speciella symtom, som av många kan uppfattas som extremt pinsamma. Det kan också vara så att oväntade biverkningar inte sätts i samband med ett läkemedel just för att de inte är erkända som en biverkning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev