onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vinst för landstingen – förlust för apoteken

Publicerad: 5 juli 2016, 07:36

Foto: Apoteket/Pressbild

Snart sköter landstingen all hjälpmedelsdistribuering. För landstingen innebär det en vinst i momsavdrag och rabatter, men för apoteken är det en förlust i omsättningen.

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Västerbotten är ett av det sista landstingen att ta över distribueringen av diabeteshjälpmedel från apoteken. Beslutet upprör nu diabetiker i Bureå som får åka långt för att hämta ut sina hjälpmedel, uppger lokaltidningen Västerbottens mellanbygd. Men enligt Lars-Åke Söderlund, chef för försäljning och upphandling på Apoteket AB, är det här helt i linje med utvecklingen i övriga landet.

– För apoteken blir det en minskad omsättning, men för landstingen handlar det om att organisera och styra verksamheten och samtidigt sänka kostnaderna, och då blir det kanske att man tar över distributionen i egen regi, säger Lars-Åke Söderlund till Dagens Apotek.

Enligt Lars-Åke Söderlund har övergången skett successivt. När det gäller diabeteshjälpmedel startade distribueringsövergången från apotek till landsting för ungefär tio år sedan. Innan var det samma sak med inkontinenshjälpmedel, som nu alla landsting hanterar själva.

– Merparten av alla hjälpmedel, exempelvis diabeteshjälpmedel, distribueras i dag av landstingen.

Kan man säga att apotekens hjälpmedelsdistribuering är mer ett undantag?

– Ja så kan man säga, det är nästan ett undantag att apoteken distribuerar hjälpmedel därför att landstingen har tagit över i egen regi.

Lars-Åke Söderlund tror att det finns flera anledningar bakom landstingens agerande, men framför allt ser han att landstingen kan spara pengar på att själva hantera utlämningen av hjälpmedel. Dels kommer landstingen undan momsen, dels finns en möjlighet att prisförhandla vid stora produktvolymer.

– När vården köper in det här själv är momsen avdragsgill, bara det gör produkten billigare. Sedan har vissa också valt att kanske begränsa de utvalda produkterna något, så det är klart att när detta upphandlas, när man både begränsar sortimentet och upphandlar större volymer, då får man också större rabatter från tillverkaren.

Vad innebär detta för era kunder?

– Man kan säga att för patienten finns det några perspektiv här. Det ena, när det gäller diabeteshjälpmedel, är det synd att patienten då kanske inte får både läkemedlet och hjälpmedlet samtidigt. Det krävs två besök för att få både hjälpmedlet och läkemedlet, i stället för ett besök som det var på apotek. Sedan kan det vara så att det blir färre utlämningsställen i landstinget jämfört med alla apotek som finns, och som då är tillgängliga numera sju dagar i veckan och på ett väldigt stort öppethållande, så det kan ju också vara en nackdel för patienten.

Trots att landstingens agerande innebär en mindre omsättning för apoteken finns det ingen anledning för apoteken att protestera, enligt Lars-Åke Söderlund.

– Det blir en minskad omsättning för apoteken. Men det kan vi egentligen inte ha några synpunkter på, därför att det står ju landstingen fritt att organisera och styra sin verksamhet inom det här området. Och ser man att det blir både billigare och effektivare att distribuera själv, så ser vi det som någonting som apoteksaktörer får leva med, så att säga. Vården står ju inför stora utmaningar när det gäller kostnader och varje sparad krona är en vunnen krona.

Relaterat material

Västerbotten väljer posten framför apotek

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev