Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vinstdrivande företag får kryphål i stopplagen

Publicerad: 15 mars 2005, 12:48

Regeringen öppnar i sin nya version av stopplagen ett kryphål för Capio och Praktikertjänst att fortsätta driva sjukhus med vinst. En möjlighet som Capio inte på förhand vill utesluta.


Regeringen, mp och v presenterade i torsdags, den 10 mars, lagrådsremissen Driftsformer för offentligt finansierade sjukhus, även kallad stopplagen. Där föreslår de bland annat att landsting inte ska få lägga ut sjukhus på entreprenad till vinstsyftande företag.

Lagrådsremissen innebär två avgörande nyheter i jämförelse med den promemoria som socialdepartementet lade fram i juni förra året:  Förbudet att förnya sjukhusavtal med vinstsyftande företag träder inte i kraft förrän 2011.  Samarbetspartierna öppnar för en ny typ av bolag med begränsad vinstutdelning, som även efter övergångstiden kan få driva sjukhus åt landsting och regioner.

- Jag är inte alls säker på att vi tvingar bort exempelvis Capio från S:t Görans sjukhus. Min bedömning är att den här lagstiftningen möjliggör för entreprenörer att fortsätta driva verksamheten om man är intresserad av att göra det, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s).

Två alternativ till nya aktiebolag  På samma sätt resonerar Agneta Börjesson, planeringschef på finansdepartementet och förhandlare för miljöpartiet i frågan.  - Den lagstiftning vi föreslår är inte lika kategorisk som den förra stopplagen var, säger hon.

Justitiedepartementet bereder just nu förslag från betänkandet Aktiebolag med begränsad vinstutdelning.

Betänkandet föreslår två alternativ till nya aktiebolag. Antingen ett aktiebolag som inte delar ut någon vinst alls till aktieägarna. Eller ett aktiebolag som får dela ut en begränsad vinst till ägarna; en vinst som skulle kunna ses som återbäring på tillskjutet kapital.

Regeringen aviserar i lagrådsremissen att den kommer att föreslå att även sådana aktiebolag får rätt att driva landstingsägda sjukhus på entreprenad.

Ylva Johansson förklarar att regeringen föreslår långa övergångstider just för att göra det möjligt för entreprenörerna att ta ställning till en ändrad lagstiftning.

- Vi har tagit hänsyn till att företagen kan behöva tid på sig för att göra den typ av anpassningar som krävs. Min bedömning är att denna lagstiftning inte sätter några avgörande hinder för den som både vill driva god sjukvård och en bra affärsverksamhet, säger hon.

Vill själva styra över vinsten  Ann-Sofi Lodin, affärsområdeschef för Capio Sjukvård Norden, klargör att Capio inte kommer att skriva in i någon bolagsordning att företaget inte ska dela ut vinst till ägarna.

- Det kommer vi aldrig att göra. Vi vill själva avgöra vad vinsten ska användas till. Och våra aktieägare har rätt att kräva ränta på det kapital de har satsat på Capio-aktier.

När det gäller frågan om Capio kan tänka sig att bilda ett bolag med begränsad vinstutdelning för att fortsätta driva S:t Görans sjukhus i Stockholm och Lundby sjukhus i Göteborg är hon inte lika kategorisk.

- Det får vi ta ställning till när ett sådant förslag presenteras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev