Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vinstfrågan tonades ned i debatt

Publicerad: 13 februari 2013, 11:36

Ledarskapet och utvecklingskraften är mycket viktigare än frågan om vinsterna för hälso- och sjukvården, anser Thomas Berglund, vd i Capio.


– Diskussionerna om vinster i vården är barnslig, Thomas Berglund, vd i Capio.

Thomas Berglund, som driver privatvårdens flaggskepp S:t Görans sjukhus i Stockholm, var på onsdagen med vid en debatt om vinster i välfärden, arrangerad av Dagens Medicin.

Huvudfrågan var om huruvida marknadskrafterna behöver tuktas. Thomas Berglund gav inget rakt svar på den frågan, men beskrev hur S:t Görans sjukhus lyckades ge högkvalitativ vård till kostnader som ligger 10 procent lägre än andra sjukhus i Stockholm.

– Det lokala ledarskapet och förmågan att modernisera vårdprocesserna är helt avgörande, säger han.

Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, tonade också ner grundfrågan om företag ska få gå med vinst eller inte. Detta trots LO:s förslag om så kallade samhällsföretag med vinstbegräsningar.

– Det mest väsentliga för oss är att införa regler om bemanning och kompetens inom olika verksamheter, säger hon.

Med en sådan reglering kan varken privata företag eller kommuner/ landsting dra ner kvaliteten på olika verksamheter för att öka vinsten respektive lägga pengar på andra verksamheter.

Tobias Baudin, 1:e vice ordförande i LO, har LO-kongressens uppdrag att arbeta för en avveckling av LOV, lagen om valfrihetssystem. Förslaget kommer först under hösten, men Anders W Jonsson (C), ordförande i socialutskottet, varnar för att en avveckling kommer att skapa kaos i primärvården.

– Det gäller inte minst bland alla spirande företag som driver vårdcentraler, säger han.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News