måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vinstlyft för Apoteket AB och Kronans Apotek

Publicerad: 22 april 2016, 09:02

Ann Carlssons Apoteket AB ökade försäljningen under första kvartalet 2016. Foto: Charlotta Kjellberg

UPPDATERAD: Delårsrapporterna duggade tätt på fredagen. Både Apoteket AB och Kronans Apotek sålde för miljarder under årets första tre månader. Fast bara en av dem ökade omsättningen.

Ämnen i artikeln:

Kronans ApotekApoteket AB

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


För Apoteket AB:s del ökade försäljningen med en procent till drygt 4,9 miljarder kronor, jämfört med motsvarande period i fjol. Vinsten före skatt landade på 161 miljoner kronor, jämfört med 142 miljoner kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet ökade med 4 procent till 128 miljoner kronor, vilket ger en rörelsemarginal på 2,6 procent.

– Vi räknar med att under året nå vårt mål på tre procents rörelsemarginal, säger vd Ann Carlsson i en kommentar till rapporten.

Oriola-KD, som äger Kronans Apotek, uppvisade en försäljning på 401,3 miljoner euro, motsvarande cirka 3,7 miljarder kronor, under första kvartalet 2105. Det var 2,3 procent lägre än motsvarande tid i fjol, enligt delårsrapporten.

Vinsten per aktie ökade med 22,3 procent till 0,06 euro. För helåret 2016 räknar Oriola-KD med samma omsättning som 2015, det vill säga på drygt 1,6 miljarder euro.

Nytillträdde vd:n Stig Tornell är nöjd med resultatet.

– Vi är ett fantastiskt gäng på Kronans Apotek som har kunskapen, engagemanget och förmågan att ge konkurrenterna den matchen och det ska vi göra. Vi ska vara nöjda över ett bra första kvartal i dag och sen går vi ut och ger våra konkurrenter en match även i andra kvartalet, säger han i ett mejl till Dagens Apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev