Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Virtuell cykeltur ger minnen liv

Publicerad: 9 april 2014, 14:04

– Plötsligt börjar personen prata för bilderna väcker minnen, säger Anders Frisk om JDome Bike around.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En virtuell cykeltur på mammas gata kan väcka minnen till liv och bli till hjälp i rehabiliteringen efter en stroke eller för en deprimerad dement person.


En välvd duk, en projektor med Google street view och ett styre med trampor gör sitt intåg på äldreboenden i landet. På den pågående Vitalismässan i Göteborg visas verktyget Bike around, ett samarbetsprojekt mellan Hälsoteknikcentrum Halland, Techna Science vid Professionshøjskolen i Köpenhamn och svensk spelindustri.

Den halvsfäriska duken ger samma känsla av att vara mitt i skeendet som en duk på åtta meter skulle göra, enligt Anders Frisk, CEO på företaget Division by Zero, som tillhandahåller JDome Bike around. Duken har företaget från början tagit fram för att ge mer känsla i dataspel.

Den äldre person det handlar om sitter på en stol eller i sin rullstol med fötterna på tramporna och styret i händerna för en cykeltur i känd miljö. Kanske en vy av där man har bott en gång, kanske av en stad där man varit på semester.

Sakta trampar sig personen framåt och vårdpersonal eller anhörig finns på plats bredvid.

– Och plötsligt börjar personen prata för bilderna som kommer strömmande väcker minnen som varit instängda. Personen bredvid ställer frågor och det blir ett samtal även med människor som kanske inte pratat på länge, det skapar sådan livsglädje, säger Anders Frisk.

Både reporter och fotograf får uppleva hur det är att med verktygets hjälp förflyttas till gamla hemtrakter. Och vi kan intyga att det är en stor skillnad i känslan att cykla fram längs välkända gator i det välvda tältet jämfört med en titt på samma gator i en laptop.

– Rörelsen är också viktig, att man cyklar och svänger, samtidigt som det är en utmaning för intellektet, säger Anders Frisk.

Verktyget lanserades för ett år sedan och finns nu på ett 20-tal äldreboenden i landet, enligt Anders Frisk. Senast i dag utsågs företaget till en av de hundra främsta innovationerna på världsmarknaden av den koreanska mediekoncernen Money Today.

Nästa steg är ett tält för virtuella tipspromenader, guidade turer i museum eller andra byggnader. Även det visas upp på mässan.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev