Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Virus kan förklara fetmaepidemi

Publicerad: 8 April 2008, 11:53

Virusinfektioner kan delvis förklara den globala fetmaepidemin. Det anser forskare vid Karolinska institutet som nu inleder ett samarbetsprojekt med en amerikansk forskargrupp för att få klarhet i frågan.


Forskare vid Centrum för molekylär medicin, CMM, i Stockholm inleder ett forskningssamarbete om virusrelaterad övervikt med den amerikanske professorn Richard L Atkinson. Han har under flera år drivit en forskningslinje som går ur på att den fetmaepidemi som sprider sig världen över kan vara orsakad av förkylningsviruset adenovirus 36, AD36.

Enligt Martin Schalling, professor i medicinsk genetik vid Karolinska institutet och verksam vid CMM, som medverkar i projektet är detta att likna med ett paradigmskifte i diskussionerna om den globala fetmaepidemin.

– Min uppfattning är att epidemin inte helt kan förklaras av att vi äter mer, äter fel och rör oss mindre. Det finns sannolikt fler förklaringsmodeller varav detta sannolikt är en. Kunskaperna om infektionernas effekter ger en helt ny infallsvinkel på fetmaepidemin, säger Martin Schalling.

Han berättar att Richard L Atkinson de senaste åren har publicerat flera studier som påvisar ett samband mellan infektion med AD36 och viktuppgång både hos apor och möss. Dessutom har sambandet visats i epidemiologiska studier på människa, där data pekar mot att cirka 30-40 procent av den överviktiga befolkningen har haft en infektion av viruset. Forskningen har också identifierat den gen hos viruset som stimulerar den enzymproduktion som ökar fettcellernas förmåga att ansamla fett.

Enligt Martin Schalling finns det nu flera tänkbara utvecklingsspår för projektet.

– Den första utmaningen för oss blir att utveckla ett test som kan användas för att betydligt snabbare än i dag identifiera patienter som har varit infekterade med AD36, säger Martin Schalling.

Han berättar vidare att forskningsspåret hittills har varit väldigt ifrågasatt och därför har Richard L  Atkinson har haft svårigheter att finansiera sin forskning. Det kommer nu att underlättas genom att han dessutom blir gästforskare vid CMM.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev