Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Virushämmare testas mot alzheimer

Publicerad: 11 februari 2014, 19:07

Alzheimers sjukdom kan i grunden orsakas av ett virus och virushämmande läkemedel kan vända sjukdomsförloppet. Den hypotesen prövas nu i en klinisk studie.


Den har redan dragit i gång vid Karolinska Trial Alliance på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm, även om alla patienter ännu inte är inkluderade.

Totalt ska 60 patienter med nyligen konstaterad alzheimer randomiseras till antiviral behandling eller placebo i en dubbelblindad fas 2-prövning. Behandlingen består av två virushämmare i kombination, ribavirin och APO-P001, en substans som tidigare har testats som bland annat förkylningsmedicin, då under namn som Pleconaril och Picovir.

Lars-Olof Wahlund, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, är studiens huvudprövare. Han kallar den för ett ”högriskprojekt” som ändå är värt att föra i mål, inte minst mot bakgrund av den senaste tidens tunga bakslag inom alzheimerforskningen. Förrförra året stod det till exempel klart att två tidigare så hoppingivande amyloidantikroppar saknade effekt.

– Man har misslyckats mer eller mindre med de immunologiska metoderna och inget nytt finns i pipeline. I det läget tycker jag att det finns anledning att pröva alla möjliga spår, säger Lars-Olof Wahlund.

Det svenska företaget Apodemus står bakom den behandling som ska testas. Dess vd Bo Niklasson har länge argumenterat för att ett visst virus – ljunganvirus som finns hos gnagare och tillhör gruppen picornavirus – kan trigga igång sjukdomar som diabetes typ 1, vissa fosterskador och ALS.

Lars-Olof Wahlund påpekar att det inte finns några data som talar för en koppling mellan virusorsakade inflammatoriska processer och alzheimer. Men molekylen betaamyloid har i vissa försök visat sig ha en kraftigt virushämmande förmåga, säger han. I så fall skulle de amyloida plack som ses i hjärnan hos drabbade kunna vara en adekvat reaktion på en virusinfektion.

– Det är självklart bara en hypotes, men tankemässigt skulle man kunna få ihop det: En virusinfektion triggar igång ett svar som triggar igång betaamyloiden.

Patienterna i studien kommer att lämna blodprover och cerebrospinalprover samt genomgå minnestester vid flera tillfällen under den nio månader långa behandlingen. Datainsamlingen planeras vara avslutad 2015.

Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin som bland annat har varit med och utvärderat amyloidantikroppen bapineuzumab, låter först mycket tveksam när Dagens Medicin kontaktar honom för att få en oberoende kommentar.

– Virus? Nej, jag vet inte… En sjukdom som är så starkt kopplad till ålder? Men visst, det är inte fel att fundera i nya banor och man ska alltid vara öppen för alternativa hypoteser. Det är värt att pröva.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev