lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vissa sjukintyg ska bli enklare

Publicerad: 23 april 2013, 09:42

Foto: Ania Obminska. Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson berättar om en förenklad sjukförsäkringsprocess.

Försäkringskassan lovar att förbättra och förenkla kommunikationen med läkarna vad gäller sjukförsäkringsprocessen.


Det berättade myndighetens generaldirektör Dan Eliasson vid en pressträff på Försäkringskassans kontor i centrala Stockholm på tisdagen.

Ett problem för läkarna i dag är, enligt Dan Eliasson, att de krav som ställs på sjukintygen är likadana oberoende av om det handlar om enklare eller svårare fall. Denna kritik ska myndigheten ha tagit till sig. Försäkringskassan ska bland annat minska kraven på information i de sjukintyg som gäller enklare ärenden och lägga mer krut på de svårare fallen.

– I dag är bekymret att vi behandlar alla fall ganska lika. Nu viktar vi arbetet så att vi erbjuder mer hjälp till dem som behöver det. I enklare ärenden kommer vi inte att ha behöva lika mycket information, sade Dan Eliasson.

Enligt Dan Eliasson ska Försäkringskassan i betydligt större utsträckning än tidigare lita på individerna och läkarnas utlåtanden angående okomplicerade fall. Vad som bedöms vara ett enklare fall ska inte bero bara på diagnos, utan en sammanvägning av bland annat diagnos, individens motivation och arbetsgivarens vilja att justera arbetsmiljön, berättade Dan Eliasson.

Myndigheten vill också utveckla ett sätt för läkare att kunna ta tidig kontakt med arbetsgivare för att undvika eller förkorta sjukfrånvaro till exempel i de fall där en person återkommande sjukskrivs på grund av stress. Där hoppas Dan Eliasson att läkare kan ta ett större ansvar gentemot arbetsgivaren, men anser ändå inte att detta skulle innebära att läkare får lägga ner mer tid. Han menar i stället att denna typ av tidiga insatser kan spara både tid och pengar i det långa loppet.

Försäkringskassan vill halvera handläggningstiderna för mindre komplicerade fall, från dagens mål om 30 dagar. De som är korttidssjuka och som har lämnat in en komplett ansökan ska också ha så få kontakter med Försäkringskassan som möjligt.

Det nya arbetssättet ska införas gradvis under året och de två kommande åren.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev