Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vissa vårdcentraler slipper undan från jouransvar

Publicerad: 27 Juni 2008, 11:53

Alla inom Vårdval Stockholm är skyldiga att ha jouransvar på kvällarna. Men 39 vårdcentraler slipper undan. – Skandalöst. Det är inte konkurrensneutralt, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s).


Den 1 januari startade Vårdval Stockholm. Ett av kraven är att vårdcentralerna ska ha jouransvar till klockan 21.00 alla dagar i veckan. Nästa år byggs det ut till klockan 22.00, något som oroar många vårdcentraler som befarar att kostnaderna ska sticka i höjden.

Men reglerna är inte samma för alla. Fortfarande ett halvår efter att Vårdval Stockholm körde igång finns det 39 vårdcentraler som inte uppfyller kravet på läkarjour. I stället hänvisar de patienterna till närakuterna i Järva, Handen, Nacka och på Löwenströmska sjukhuset.

– Detta sker med vårt goda minne under 2008. Det är inte rimligt att bygga upp dubbla organisationer på vissa ställen, säger Anders Olsson, projektledare för Vårdval Stockholm på Stockholms läns landsting.

Han vill inte säga något om hur länge dispensen ska gälla utan bara att frågan ska hanteras när regelboken görs om inför nästa år.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s) är mycket kritisk. Han säger att det ligger inbyggt i grundersättningen att man bygger upp en jourverksamhet.

– Vissa följer regelboken, andra struntar i det och får betalt i alla fall. Det här vittnar om hur hafsigt och taffligt införandet av Vårdval Stockholm gick, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev