Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Visselblåsare fälls i Macchiarini-ärendet

Publicerad: 25 juni 2018, 12:22

I dag har Karolinska institutes beslut om Paolo Macchiarinis forksningsfusk kommit: sju forskare fälls.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

UPPDATERAD Karolinska institutet fäller sju forskare för forskningsfusk, däribland kirurgen Paolo Macchiarini – och en av de så kallade visselblåsarna som slog larm.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

– Man kan inte undgå granskning bara för att man själv blåst i visslan, säger institutets rektor Ole Petter Ottersen till TT.

– Absurt, säger kirurgen Karl-Henrik Grinnemo, som är den av de fyra visselblåsande läkare som nu fälls för oredlighet i forskning, till Dagens Medicin.

I centrum står forskningen kring de konstgjorda luftstrupar som opererades in på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset, forskning som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini. I dag är samtliga patienter döda.

Enligt rektorn råder det inga tvivel om att det förekommit oredlighet i forskning. Vilka eventuella konsekvenser det kan bli för de berörda forskarna vill han inte kommentera. De flesta arbetar inte ens kvar på institutet längre.

– Det för tidigt att säga. Det blir nästa fas, säger Ole Petter Ottersen.

Ärendet innebär att det starkt kritiserade beslut om att fria Paolo Macchiarini för forskningsfusk, som fattades i augusti 2015 av KI:s dåvarande rektor, ändras.

– Utredningen visar på allvarliga brister i forskningen. Det råder ingen tvekan om det, säger Ole Petter Ottersen.

Sammanlagt har institutet granskat 43 författare till sex vetenskapliga artiklar i olika tidskrifter, inklusive The Lancet. Sju av dessa fälls för oredlighet i forskning, medan 31 anses vara "klandervärda" och fem frias helt.

Tre av författarna, varav en fälls för oredlighet och två anses klandervärda, var bland de så kallade visselblåsarna som 2014 slog larm och anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk.

– Detta har inte varit lätt. De ska ha all heder för att de tog upp detta. Men samtidigt, om man står med på en artikel så är man ansvarig för vad som står i artikeln, säger Ole Petter Ottersen.

Den fällde visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemo assisterade vid operationen av den första patienten och var delaktig i att beskriva patientens situation under den första tiden i artikeln i Lancet. Karl-Henrik Grinnemo hävdar att han inte kände till att patienten senare försämrades, eftersom denne vårdades på en annan klinik. Men enligt Karolinska institutets bedömning borde han ha känt till detta.

När Dagens Medicin når Karl-Henrik Grinnemo för en kort kommentar har han inte haft möjlighet att läsa beslutet gällande honom själv men han betecknar det som ”absurt” och ”en del av fortsatta trakasserier” mot honom själv och hans medarbetare från KI:s sida.

– De väljer att smutskasta och förnedra dem som bidragit till att rensa upp oredlighet i forskning. KI har under alla år förnekat problemen kring Paolo Macchiarini och friat honom 2015. Vad ger det för signaler till omvärlden att man ger sig på en av visselblåsarna som varit med och uppdagat detta? säger Karl-Henrik Grinnemo.

Gällande sin egen roll säger han:

– Jag skrev sjukhistorien under den första månaden och den stämmer. Resten av förloppet har jag inte haft kontroll över, säger han till Dagens Medicin.

Till följd av skandalen har Ole Petter Ottersen nu tagit initiativ till en kommission som ska granska att den forskning som utförs på institutet är etiskt försvarbar.

– Det är en internationell kommission som exempelvis ska titta på var gränsen mellan sjukvård och forskning går och de eventuella etiska gråzoner som kan uppkomma där. Förhoppningen är en internationell standard så att vi gör lika överallt.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, välkomnar KI:s beslut om forksningsfusk.

– Det är bra att man nu har kommit till ett beslut i den här härvan och att KI har hanterat det här i enlighet med det regelverk som föreligger, säger hon till TT.

Faktaruta

Karolinska institutet skriver att de granskade artiklarna har en rad allvarliga felaktigheter och vilseledande information:

■ Framför allt handlar det om om fabricerade och snedvridna beskrivningar av patienters tillstånd både före och efter operationerna.
■ Dessutom saknas underlag för att det krävdes behandling av patient på så kallad vitalindikation, som sista utväg för överlevnad, vilket var en förutsättning för att kunna utföra ingreppen.
■ Det saknas säkra djurdata som måste föregå studier på människa med oprövad teknik.
■ Det saknas forskningsetiskt godkännande från regionala etikprövningsnämnden och det finns inte heller godkänt informerat samtycke till att utföra forskningen.

Källa: Karolinska institutet

CARL-MAGNUS HAKE, KATARINA EKSPONG OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev