Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Visselblåsare får ursäkt av landstingschef

Publicerad: 27 oktober 2015, 11:57

När brandingenjören Nina Höm slog larm om de höga kostnaderna för 100-huset vid Akademiska sjukhuset, tystades hon av chefen för Landstingsservice. Nu får visselblåsaren en ursäkt från chefens efterträdare.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

Det var flera år sedan som Nina Höm slog larm. 2012 försökte hon göra chefen för Landstingsservice, den nu sparkade Thord Hägg, uppmärksam på risken för att byggkostnaderna skulle bli höga. Varken hon eller någon kollega fick gehör i något forum inom Landstingsservice. Så till slut bestämde hon sig för att beskriva sina farhågor i ett e-postmeddelande till landstingets kansli i stället.

– Jag gjorde det inte av personlig vinning, tvärtom visste jag att jag hade allt att förlora på det. Men det handlade ju om stora pengar som jag tyckte man kunde använda på ett annat sätt, säger Nina Höm till Dagens Medicin.

Nu har det visat sig att kostnaderna har dragit i väg med hundratals miljoner, vilket också har lett till att Thord Hägg fått lämna sin post.

Efter mejlet blev situationen på jobbet svår. Nina Höm berättar för Dagens Medicin hur hon fick en erinran för ”illojalitet”, upplevde att hon stängdes ute från möten och information, fick kostnader pålagda på sina projekt och skulden för andras misstag. Allt slutade med ett möte där hon fick besked om att hon själv skulle få gå samma dag.

Då hade Nina Höm redan sagt upp sig och var på väg att skola in sin efterträdare, så hennes närmaste chef försökte få ledningen att ändra sitt beslut.

– Jag fick stöd från honom och från mina kolleger, hela tiden.

Hon fick också stöd av sitt fackförbund under resans gång.

Under veckan har Upsala Nya Tidning rapporterat om visselblåsaren Nina Höm. Det fick chefsjuristen i Landstingets i Uppsala län, Jens Larsson, som också är ny tillförordnad chef för Landstingsservice, att agera. Han har gått igenom Nina Höms personalakt och tagit kontakt med henne för att be henne om ursäkt.

– Jag tycker att hon har uppträtt med stort mod och ett stort engagemang för landstingets bästa. Jag tycker inte att det här har skötts på det sätt man kunde förvänta sig att den organisation som jag står för hanterar saker, säger Jens Larsson till Sveriges Radio Uppland.

Vad betyder det, att få en sådan ursäkt?

– Det är en väldig good will från hans sida, han var ju inte involverad. Det visar en god vilja och det kanske är början på ett bra arbetsklimat på Landstingsservice, säger Nina Höm.

Den forna chefen för Landstingsservice, Thord Hägg, valde att svara på UNT:s rapportering med ett sms: ”Nina hade en roll och uppdrag som brandingenjör. I den rollen ingick inte att recensera projektet. Det som upprörde oss var att Nina inte ställde frågor till projektavdelningen, projekt- eller förvaltningsledning utan i stället valde att gå till ledningskontoret.”

I oktober fick han lämna sin tjänst med en fallskärm på 780 000 kronor.

– Jag har ingen anledning att kommentera det här ärendet, det är passerat för min del, säger Thord Hägg till Dagens Medicin.

Relaterat material

Dyrare bygge kostar förvaltningsdirektör jobbet

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev