Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Visselblåsare har inte brutit mot sekretessen”

Publicerad: 26 september 2018, 07:04

Foto: Oslar Kullander/Bildbyrån

De fyra visselblåsarna i den så kallade Macchiariniskandalen på Karolinska universitetssjukhuset har inte brutit mot sekretesslagstiftningen när de anmälde kirurgen Paolo Macchiarinis för forskningsfusk, enligt en utredning av ett juridikföretag.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetPaolo MacchiariniMelvin Samsom

(Artikeln är uppdaterad med mer fakta om företaget och upprinnelsen till rapporten.)

Karolinska universitetssjukhusets ledning, med den avgående sjukhusdirektören Melvin Samsom i spetsen, har tidigare anklagat läkarna för olaglig behandling av personuppgifter och journalintrång i sin anmälan till Karolinska institutet och Centrala etikprövningsämnden.

I samband med att visselblåsarna tog fram data till sina anmälningar fick de underrättelse från sjukhuset om att en varning skulle delas ut för deras påstådda överträdelser. Men någon varning delades aldrig ut eftersom sjukhusledningen kom fram till att syftet var gott. Däremot har sjukhuset inte backat från att visselblåsarna ska ha brutit mot regler.

Men enligt den nu aktuella utredningen har läkarna agerat juridiskt korrekt och alltså inte gjort några överträdelser.

Bakom utredningen står utbildnings- och konsultföretaget Institutet för medicinsk rätt AB. På företaget hade man reagerat på behandlingen av visselblåsarna och först gjort en egen preliminär bedömning av att de inte brutit mot några lagar. Företaget har senare agerat på uppdrag av visselblåsarna att, utan ersättning, konkretisera denna slutsats i en rapport, som publicerades nyligen.

Enligt rapporten har visselblåsarna agerat i enlighet med patientsäkerheten och medicinsk etik när de valde att slå larm.

På Karolinska universitetssjukhuset meddelar presschefen Kim Sjölund att man står fast vid den tidigare bedömningen om att överträdelser skett men att de enligt avgående sjukhusdirektören Melvin Samsom gjordes i ett gott syfte.

Dagens Nyheter var först med att skriva rapporten.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev