torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Visselblåsare nekas prövning i högsta instans

Publicerad: 10 juni 2019, 13:34

Oscar Simonson och Karl-Henrik Grinnemo är två av visselblåsarna som anmälde Paolo Macchiarini för misstänkt forskningsfusk.

Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd för de av visselblåsarna i Macchiariniskandalen som själva klandrades och i ett fall fälldes för forskningsfusk av Karolinska institutet, KI.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det beskedet ger i dag den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa som drivit visselblåsarnas sak.

Enligt ett pressmeddelande från stiftelsen har det ”slagits fast att forskare som utpekas som oredliga eller klandervärda av ett universitet inte har rätt att överklaga och försvara sig mot anklagelserna i domstol”.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva detta viktiga ärende är beklagligt. Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol, säger visselblåsarnas ombud Fredrik Bergman i pressmeddelandet.

Den första instansens beslut i ärendet, att KI-rektorn Ole Petter Ottersens beslut i oredlighetsutredningen inte går att överklaga, står därmed fast.

Visselblåsarna Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio ansåg att beslutet innehöll direkta felaktigheter och hade fattats i strid med lag. Tillsammans med forskaren Katarina Le Blanc vände de sig till Centrum för rättvisa att driva sina sak.

– Vi överväger nu olika alternativ, men rent teoretiskt kan man bland annat  vända sig till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, eftersom frågan handlar om rätten till domstolsprövning enligt Europakonventionen. Vi får återkomma angående detta, skriver Fredrik Bergman i ett mejl till Dagens Medicin.

Relaterat material

Visselblåsare nobbas av förvaltningsrätten

Visselblåsare nekas rätt till domstolsprövning

Karolinska institutet granskar beslut om medförfattare

Felaktig grund för kritik av Macchiarinis medförfattare

Visselblåsare fälls i Macchiarini-ärendet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev