Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Visselblåsare nekas rätt till domstolsprövning

Publicerad: 21 mars 2019, 14:42

Matthias Corbascio (bilden), Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson får inte rätt att överklaga Karolinska institutets anklagelser mot dem i en domstol, enligt Kammarrätten i Stockholm.

Kammarrätten i Stockholm anser liksom Förvaltningsrätten att forskarna som slog larm om Macchiarinis forskningsfusk och sedan själva anklagats för fusk eller klandervärt agerande, inte kan försvara sig mot detta i en domstol.


Det var i juni 2018 som Karolinska institutet i sin egen granskning fällde sju forskare för forskningsfusk. Bland de som tillsammans med Paolo Macchiarini utpekades som klandervärda eller anklagades för forskningsfusk fanns tre av de som larmat om skandalen till Karolinska institutets ledning, Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio.

– Man kan inte undgå granskning bara för att man själv blåst i visslan, sa Karolinska Institutets rektor Ole Petter Ottersen då till TT.

Karl-Henrik Grinnemo kallade anklagelsen för absurd och sa till Dagens Medicin att han betecknade det som ”en del av fortsatta trakasserier” mot honom själv och hans medarbetare från KI:s sida.

Forskarna överklagade anklagelserna till Förvaltningsrätten i Stockholm. I november kom beslutet: Förvaltningsrätten nekade forskarna rätten att överklaga beslutet.

– Vi räknar med en annan bedömning i en högre instans, sa Karl-Henrik Grinnemo då till Dagens Medicin.

Centrum för rättvisa kommer nu att hjälpa forskarna att överklaga Kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Kammarrättens beslut att inte pröva överklagandet är ett negativt besked för rättssäkerheten i Sverige. Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio, i ett pressmeddelande.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev