söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Visselblåsare nobbas av förvaltningsrätten

Publicerad: 8 november 2018, 14:09

Tre av de läkare som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk blev i slutändan själv klandrade eller fällda för oredlighet i forskning av Karolinska institutet. Nu har förvaltningsrätten avvisat läkarnas överklagan av beslutet. Men visselblåsarna tänker ta saken vidare.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo Macchiarini

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jag är oerhört besviken över utslaget. Men det var också väntat då förvaltningsrätten brukar säga nej i sådana här ärenden. Vi räknar med en annan bedömning i en högre instans, säger Karl-Henrik Grinnemo, en av de tre visselblåsande läkarna.

Ganska omgående efter att Karolinska institutet fattade sitt beslut i den långdragna oredlighetsutredning mot Paolo Macchiarini och hans medförfattare kom kritik mot att lärosätet inte låtit merparten av medförfattarna först fått svara på de anklagelser om påstådda överträdelser som institutet riktade mot dem, bland annat mot bakgrund av att beslut i oredlighetsutredningar enligt högskoleförordningen inte ska gå att överklaga.

Men överklaga var precis vad de tre visselblåsarna gjorde, tillsammans med andra fällda medförfattare. De hänvisade bland annat till allmänna förvaltningsrättsliga principer om rättssäkerhet och att överklagandeförbudet i högskoleförordningen skulle strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Men argumenten bet alltså inte i förvaltningsrätten. I beslutet, som hänvisar till tidigare domar, heter det bland annat att överklagandeförbudet inte står i strid med Europakonventionen.

Nu kommer visselblåsarna att ta hjälp av den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa för att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

– Vår uppfattning är att grundläggande krav på rättssäkerhet innebär att forskarna måste få en möjlighet att försvara sig mot de här anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen säger så här i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin:

– Jag konstaterar att förvaltningsrätten avvisar överklagandena och att rätten alltså ger stöd för hur vi tolkar lagstiftningen. Mitt beslut den 25 juni 2018 angående oredlighet i forskning står därmed fast. Enligt uppgifter i medier kommer beslutet att överklagas, varför jag avstår från att kommentera ytterligare innan beslutet vunnit laga kraft.

Samtidigt pågår en intern översyn av beslutet på Karolinska institutet, bland annat med anledning av att Dagens Medicin tidigare avslöjat att det delvis bygger på felaktig kritik mot flera medförfattare gällande att de skulle ha reagerat på en påstått orimlig tidsangivelse. På Karolinska institutet kan man i dag inte säga när denna översyn är klar.

Relaterat material

Visselblåsare fälls i Macchiarini-ärendet

Karolinska institutet granskar beslut om medförfattare

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev