Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vitalis blickar framåt – och bakåt

Publicerad: 22 April 2015, 11:54

Sara Lei, AT-läkare vid Kiruna sjukhus, berättade om hur hon tog saken i egen hand när landstingets lösningar inte levde upp till hennes behov.

Foto: Henrik Brunnsgård /Bildbyrån

Den stora e-hälsomässan Vitalis öppnade med stora visioner och hemmasnickrade norrbottniska it-lösningar.


När de sista flåsen i Kraftwerks låt Elektro Kardiogramm till slut ebbat ut på Svenska Mässan i Göteborg tog Hans Almvide, konferensansvarig för Vitalis, vid och förklarade mässan öppnad.

Efter att ha gett en snabb översikt av årets föreläsningar, 160, föreläsare, 200, och datumen för Vitalis 2016, 5–7 april, lämnade han över till Karin Båtelson, moderator, medlem i mässans programråd och ordförande för Sjukhusläkarna.

En hel del har hänt med Vitalis sedan hon 2004 för första gången ingick i programrådet, konstaterade hon och refererade till resten av de dåvarande rådsmedlemmarna som ”en samling it-nördar”.

– I dag ligger fokus på verksamheten, användarna och patienterna, sade Karin Båtelson och lade till att även om tekniken utvecklats mycket de senaste tio åren så är vårdens informationssystem fortfarande väldigt fragmentiserade.

Sedan lämnade hon över ordet till Sara Lei, AT-läkare vid Kiruna sjukhus, som berättade om hur hon i dubbel bemärkelse tog saken i egen hand när landstingets lösningar inte levde upp till hennes behov.

Med en egeninköpt begagnad surfplatta i fickan kunde Sara Lei, med hjälp av olika appar, få den information hon behövde i arbetet utan att ständigt behöva springa tillbaka till den stationära datorn på expeditionen. Hon fick hjälp med översättningar av information till patienter som inte kunde svenska och hon kunde med hjälp av bilder och videos förklara medicinska tillstånd för patienter.

För att komma förbi problemet att Kiruna sjukhus inte har radiologbemanning jourtid fotade Sara Lei och hennes kollegor i stället av röntgenbilderna och mejlade dem till en kirurg eller ortoped för bedömning.

Sedan presenterade läkaren och projektledaren Helene Seeman-Lodding och programdirektören Annika Palmkvist läget för de tre storstadsregionernas samarbetsprojekt ”Framtidens vårdinformationsmiljö”.

– Nu tar vi ett aktivt kliv in i hälso- och sjukvårdsområdet, sade Helene Seeman-Lodding och förklarade att mycket av projektets tid fram till i dag har gått åt till att komma fram till olika beslutsstrukturer.

Annika Palmquist stack inte under stol med att det inte alltid hade varit lätt för de tre regionerna att samarbeta – det rådde inte ”hallelujastämning” på varje styrelsemöte. Men samarbete gav dem muskler, försäkrade hon, och upprepade projektets slogan ”Det ska vara lätt att göra rätt”.

När Kristine Christiansen Rygge, läkare och sektionschef för akutmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, fick frågan om vad hon önskade av framtidens vårdinformation svarade hon:

– En inloggning till ett självinstruerande och anpassningsbart system som innehåller all relevant information.

Helst, fortsatte Kristine Christiansen Rygge, skulle systemet med hjälp av näthinneavläsning också projicera informationen på väggen i patientrummet för att underlätta för läkarna.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev