Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vitaliskonferens drar fulla hus

Publicerad: 9 mars 2006, 10:04

Mer fokus på kommunernas it-satsningar och en bättre europeisk utblick. Det är några av nyheterna för Vitalis-konferensen som äger rum i Göteborg i mitten av mars. Det tyngsta ämnet på dagordningen är den nationella it-strategin för vård och omsorg.


Det är för fjärde året i rad som it-konferensen arrangeras. Bakom Vitalis står Svenska Mässan i Göteborg i samarbete med en rad organisationer och företag i branschen. -Vitalis består av en konferensdel och en utställningsdel. 2005 besökte närmare 2000 personer arrangemanget, varav 41 procent kom från Göteborgsregionen och 22 procent från Stockholmsområdet.

Förra året kolliderade Vitalis med påskfirandet - halva Sverige hade påsklov när konferensen pågick. I år äger arrangemanget rum några veckor tidigare och inga påskägg konkurrerar om uppmärksamheten.

- Vi räknar med att få rekordmånga besökare i år. Intresset har hittills varit mycket stort. Bland annat hoppas vi få fler deltagare från kommunerna, säger mäss-ansvariga Eva Martinsson.

Vitalis betraktas som den viktigaste mötesplatsen för it inom vård och omsorg. Här möter leverantörererna beslutsfattare, vårdpersonal och it-specialister från både landsting, kommuner och privata vårdgivare. Den gemensamma nämnaren är ett intresse för hur it kan användas för förbättringar och effektiviseringar inom vård och omsorg.

- I år har vi närmare ett 60-tal utställare och vi har därför utökat utställningsytan till cirka 1 000 kvadratmeter, säger Eva Martinsson.

På utställningen kan besökarna träffa företag inom ett antal produktområden; allt från journalhantering och datasäkerhet till mobila verksamhetsstöd och övervakningssystem, för att ta några exempel.

De områden som besökarna var mest intresserade av förra året var patientdokumentation/journalhantering och informationssystem.

- Intresset var också stort för datasäkerhet och elektronisk recept- och läkemedelshantering, säger Eva Martinsson.

Konferensdelen har ett digert program. Under de tre dagarna, från onsdagen den 15 mars till fredagen den 17 mars, deltar en rad namnkunniga personer. Bland talarna återfinns Ylva Johansson, vård- och äldreomsorgsminister, Håkan Sörman, vd för Sveriges kommuner och landsting, Kent Waltersson, statssekreterare på socialdepartementet, Eva Fernvall, marknadsdirektör på Apoteket, och it-nätverket Carelinks vd Anita Eriksson Pallinder.

På plats är även engelsmännen Ian Coals och Duncan Mc Neil, två av de högsta cheferna inom det nationella brittiska it-projektet NHS Connecting for Health. Under två programpunkter kommer de att berätta om arbetet med det gigantiska it-projekt som pågår i Storbritannien sedan 2003. Ian Coals ersätter Richard Granger, chef för NHS Connecting for health, som fått förhinder.

Om strategisk EU-samverkan berättar Daniel Forslund, departementssekreterare vid socialdepartementet, vid en annan programpunkt. I anknytning till detta kommer Silas Olsson, EU-samordnare inom området e-hälsa i Bryssel, att ge en internationell utblick.

- Han ska bland annat informera om EUs initiativ för ett europeiskt e-health-system i vården, säger Eva Martinsson.

Onsdagens huvudämnen är politik, teknik och it-säkerhet. Flera av föredragen har en koppling till arbetet med den nationella it-strategin. På onsdagen finns även ett antal programpunkter som särskilt vänder sig till personal inom vård och omsorg.

Hela torsdagen riktar sig till vårdpersonalen, med ett block skräddarsytt för kommuner, och ett block för landsting. För övriga besökare finns parallella föredrag inom forskning, utbildning och terminologi.

- Mycket spännande händer ute i kommunerna just nu, det är därför som vi givit dem stor plats i årets program, säger Eva Martinsson.

Fredagen ägnas helt åt en stor debatt om den nationella strategin för it i vård och omsorg som nu ligger klar, och som enligt planerna ska börja genomföras i höst. I strategin fokuserar man på tre områden; nationell patientjournal, ökad tillgänglighet till vården via ny teknik och ökad användning av e-recept.

- Förarbetet är nu klart, och det är alltså dags att starta genomförandefasen. Under fredagens debatt ska man diskutera hur detta arbete ska läggas upp, säger Eva Martinsson.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev