Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vitaminer kopplas till förtida död

Publicerad: 16 April 2008, 13:15

Kosttillskott med antioxidanter förlänger inte livet. Tvärtom kan de öka risken att dö i förtid, anser forskarna bakom en ny Cochrane-översikt.


Metaanalysen av 67 randomiserade studier med totalt över 200 000 deltagare visade att kosttillskott med antioxidanter inte minskar dödligheten och att vissa antioxidanter, såsom vitamin A, E och betakaroten,  i stället kan öka den.

Översikten publiceras i det senaste numret av The Cochrane Library och forskarna bakom den rekommenderar att kosttillskott med antioxidanter regleras hårdare.

– Antioxidanter i tablettform dödar fler i västvärlden än de räddar. Pillren är verkligen inget godis och det är skandal att de inte räknas som läkemedel, säger Christian Gluud, professor vid Rigshospitalet i Köpenhamn och en av forskarna, till Dagens Nyheter.

Forskarna misstänker att vitamintabletter med antioxidanter lett till en acceleration av sjukdomsfall i cancer och hjärtkärlsjukdom.

Alicja Wolk, näringsepidemiolog vid Karolinska institutet, säger dock till Dagens Nyheter att svenskar som äter multivitaminer inte behöver oroa sig, såvida de inte äter flera olika preparat.

 - Studien är välgjord och pålitlig. Men i många av studierna som ingår har deltagarna fått mycket höga doser av vitaminer, mer än det som ingår i multivitaminer som säljs här.

Vitaminer från till exempel USA och Tyskland kan därekot innehålla hälsofarliga mängder antioxidanter, förklarar hon.

The Cochrane Library online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev