Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vitaminer minskade risk för Alzheimers sjukdom

Publicerad: 26 juni 2002, 07:27

Högt intag av C- och E-vitamin i kosten kan minska risken att utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en studie som presenteras i veckans nummer av tidskriften Journal of the American Medical Association, Jama.


Tidigare studier har visat att oxidativ stress kan bidra vid sjukdomsutvecklingen av Alzheimers sjukdom. Därför undersökte forskarna, som bland annat arbetar vid Erasmus Medical Center, Rotterdam, Nederländerna, om ett intag av antioxidanter, som C- och E-vitamin, kan påverka risken att utveckla sjukdomen.  I studien deltog 5395 personer som vid studiens inledning, 1990-1993, var minst 55 år gamla och utan tecken på demenssjukdom. Deltagarna följdes kontinuerligt vad gäller demenssjukdom och genomgick även grundligare undersökningar med jämna mellanrum under i genomsnitt sex år.  Forskarna ställde diagnosen Alzheimers sjukdom grundad på kriterier enligt DSM-III-R och kriterier från the National Institute of Neurological and Communicative Disorders and Stroke and Alzheimer Disease and Related Disorders Association, NINCDS-ADRDA.  Studien visar att totalt 197 studiedeltagare utvecklade demenssjukdom under uppföljningsperioden, varav 146 konstaterades lida av Alzheimers sjukdom.  När forskarna hade justerat för bland annat ålder, kön, utbildning, rökning, alkoholintag och kroppsmasseindex, fann de att ett högt intag av C- och E-vitamin minskade risken att utveckla Alzheimers sjukdom. Förekomsten av sjukdomen minskade med 12 procent per standardavvikelse av vitaminintag över medelvärdet. Intag av betakaroten och flavonoider minskade också risken.  Fotnot  Standardavvikelse är ett uttryck för spridningen av de värden som ligger till grund för medelvärdet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev