Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vitaminer påverkade inte risk för Alzheimers sjukdom

Publicerad: 10 mars 2003, 10:26

Kosttillskott som karotener, C- eller E-vitamin minskade inte risken att utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Archives of Neurology.


Tidigare studier har visat att oxidativ stress kan bidra vid sjukdomsutvecklingen av Alzheimers sjukdom. Det finns även studier som har visat att ett högt intag av C- och E-vitamin i kosten kan minska risken att utveckla Alzheimers sjukdom.  I denna studie som har utförts av forskare vid Gertrude H. Sergievsky Center, New York, USA, undersöktes kopplingen mellan Alzheimers sjukdom och intag av karotener, C- och E-vitamin hos 980 äldre personer. Ingen av deltagarna hade någon demenssjukdom vid studiens inledning och de följdes under en fyraårsperiod.  Totalt utvecklade 242 personer Alzheimers sjukdom under uppföljningsperioden.  I studien fanns inga signifikanta resultat som pekade på att ett intag karotener, C-vitamin, eller E-vitamin, kunde kopplas till en minskad risk att drabbas av alzheimers sjukdom. Risken var oberoende av om antioxidanterna fanns i kosten, eller om de togs i form av kosttillskott.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev