tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vittnar om dåliga arbetsvillkor

Publicerad: 24 oktober 2012, 09:33

De som remitterar till dyra undersökningar blir utskällda, menar läkare på ett vårdföretag. Ägaren dementerar uppgifterna.


Det är fyra vårdcentraler som ägs av Familjeläkarna AB, i Jönköpings län, som hamnat i skottgluggen. Arbetsvillkoren ska vara så dåliga att patientsäkerheten riskeras, enligt uppgifter från läkare, som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Bland annat ska provsvar bli liggande veckovis innan patienten ges besked och läkare som remitterar till kostsamma undersökningar får, enligt uppgift skarpa tillrättavisningar.

Staffan Larsson som är grundare och delägare i Familjeläkarna AB menar att kritiken grundar sig i en arbetsrättslig konflikt med en tidigare anställd som vill svärta ner företaget.

– Alla undersökningar som innebär en risk för patienten eller en kostnad som inte är befogad kan man ha en dialog om. Jag brukar ge en indikation i slutet av varje månad ungefär hur siffrorna ser ut. Patientens symptom och utredning avgör vilka prover vi tar. Jag tror inte vi skiljer oss från andra mottagningar, säger Staffan Larsson till Ekot.

Radioprogrammet Kaliber uppgav nyligen att Staffan Larsson utreds för bokföringsbrott av Ekobrottsmyndigheten. Familjeläkarna ska också ha ett nära samarbete med en man som dömts för ekobrott, enligt radioprogrammet.

Familjeläkarnas vårdcentraler ligger i Anderstorp, Gislaved, Smålandsstenar och Mullsjö.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev