Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

VM-guld för ambulanssjuksköterskor

Publicerad: 6 november 2012, 14:01

Laget består av: Christian Skotte, Magnus Sibelius, Peter Wallin, Andreas Bengtsson, Jens Olhammer, Torbjörn Svensson. På bilden saknas Pelle Carlsson.

Foto: Pelle Carlsson.

Halländska ambulanssjuksköterskor var med och rodde hem ett VM-guld i losstagning i september.


Ett lag med fem brandmän och två ambulanssjuksköterskor från Halland tog nyligen hem ett VM-guld i losstagning i september. Tävlingen, som i år ägde rum i Halifax i Kanada, går ut på att rädda människor som sitter fast i fordon när det skett en trafikolycka.

Laget rodde hem ett guld i en av tre grenar. Dessutom belönades de med ett särskilt pris i sjukvård, som innebär att de var bäst på att ta hand om patienten på bästa sätt.

Det gäller att tänka ”spinalvänligt”, berättar Jens Olhammer, en av lagets ambulanssjukvårdare som till vardags arbetar i Kungsbacka.

– Att hela tiden tänka på säkerheten och förflytta patienten i längdsriktning. Antingen med huvudet eller fötterna först.

Tävlingen består av tre grenar där tävlingsdomarna bedömer hur laget hanterar de tekniska verktygen, hur de hanterar patienten och hur snabba de är. Dessutom bedöms deras förmåga att improvisera och tänka utanför boxen i kniviga situationer.

– Hela tävlingen är inriktad på att man delar med sig av sin kunskap till varandra. Man ser hur andra löser situationen, pratar med varandra, tittar på utrustning och klipptekniker. Sen tar man det med sig hem och övar, säger Jens Olhammer.

Det ligger mycket träning bakom framgångarna. Träningen inför årets VM började redan i våras.

– Vi håller till på räddningstjänsten i Falkenberg. En skrotbilsfirma där sponsrar oss med skrotbilar, berättar han.

Räddningstjänsten och ambulanssjukvården bidrar med lite pengar, resten måste jagas in i form av sponsring från företag.

–  Det kostar rätt mycket för sju personer att träna och tävla.

Laget har tävlat sedan 2003 och nästa år planerar man att ställa upp i VM för tionde gången.

– Om ekonomin tillåter, lägger Jens Olhammer till.

Laget består av ambulanssjuksköterskorna Jens Olhammer och Christian Skotte, samt brandmännen Magnus Sibelius,  Peter Wallin, Andreas Bengtsson, Torbjörn Svensson och Pelle Carlson.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev