Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Volymkrav kan knytas till pris

Publicerad: 20 september 2013, 09:36

Sofia Wallström.

Foto: Håkan Flank

Låt landstingen lova att köpa in en viss mängd läkemedel i samband med att TLV sätter priset, föreslår Sofia Wallström.


Det behövs nya samarbetsformer för de läkemedel som hamnar mellan öppen- och slutenvård anser Sofia Wallström, nytillträdd generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– TLV vill utveckla samarbetet med landstingen ännu mer i syfte att säkerställa att Sverige har en så kostnadseffektiv läkemedelsanvändning som möjligt, sade hon när hon talade på Pharma Networks träff i Stockholm i dag, fredag.

Bland annat vill TLV nu undersöka möjligheterna att samordna volymåtaganden för landstingen med att myndigheten fastställer priser för läkemedel inom förmånerna.

– Det här är ett uttryck för att vi ser att vissa produkter hamnar i ett gränsland mellan öppen- och slutenvård. TLV säger att till det här priset är läkemedlet kostnadseffektivt, men sedan ser vi inte en tillräcklig koppling till att det blir så, sade Sofia Wallström.

Hon hoppas på att mer dialog mellan TLV, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, samt läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif, ska lösa problemet.

Sofia Wallström tillträdde som generaldirektör för TLV för knappt tre månader sedan. Innan dess var hon regeringens utredare av apoteks- och läkemedelsfrågor.

I regeringens höstbudget presenterades en uppgörelse mellan Lif och regeringen som innebär att läkemedelspriserna sänks vid årsskiftet.

Därmed blir en av Sofia Wallströms första uppgifter att leda införandet av en helt annan prismodell för läkemedel än den med med internationella referenspriser som hon själv föreslog. Men hon ser inga problem med det.

– Nej, inte alls. Tvärtom är det ett privilegium att få vara med i olika faser. Och jag har jobbat för olika regeringar, om jag hade privata åsikter om vad regeringen politik ska vara så skulle jag ju inte ha de här jobben, sade hon.

Ett av TLV:s nya uppdrag enligt budgetpropositionen blir att regelbundet följa internationella läkemedelspriser.

– Om man har övergivit idén med internationell referensprissättning så har man i alla fall kvar det att man vill veta hur det ser ut i andra länder. Det blir i någon form av öppna jämförelser, konstaterade Sofia Wallström.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev