Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vulkanaska gör att svenska ambulansflyg inte kan lyfta

Publicerad: 15 April 2010, 11:34

Vulkanaska gör att svenska ambulansflyg inte kan lyfta

Foto: Vulkanutbrott. Foto: CG Newhall

Aska från ett vulkanutbrott på Island stoppar ambulansflygen i norra Sverige. Sjuka uppmanas att hålla sig inomhus. (Ny version 16.01)


Vulkanutbrottet nära glaciären Eyjafjallajökull på Island har slagit ut flygtrafiken i stora delar av norra Europa. Orsaken är att aska kan lägga sig på vingarna eller komma in i planens motorer och orsaka olyckor.

Inom de fyra nordligaste landstingen i Sverige är alla transporter med flygambulans inställda. Ambulanshelikoptrarna i Östersund, Lycksele och Gällivare kan inte heller användas. Tills vidare måste alla transporter skötas med ambulanser på marken, skriver Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Från och med klockan tio i kväll stängs samtliga svenska flygplatser, meddelar Luftfartsverket.

Askan från vulkanutbrottet befaras även orsaka problem för patienter som har problem med luftvägarna. Jacques Löfvenberg, överläkare vid lungmottagningen på Östersunds sjukhus, uppmanar alla astmatiker och KOL-patienter i Jämtland att hålla sig inomhus vid ett eventuellt asknedfall över länet i kväll.

Sent på eftermiddagen gick Västerbottens läns landsting ut med en liknande varning.

- Personer med hjärt-, luftrörs- eller lungsjukdom riskerar att få besvär. De bör hålla sig inomhus i görligaste mån och undvika kroppsansträngning utomhus, säger Eva Norrman, överläkare vid lung- och allergisektionen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev