Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Wales på väg mot lag om personaltäthet

Publicerad: 7 mars 2014, 14:09

Wales är steget närmare lagstiftning kring personaltäthet bland sjuksköterskor.


I veckan röstade Wales igenom ett förslag om att skapa lagstadgade skyldigheter för patientsäkra nivåer av personal i vården, skriver Nursing Times. I nästa politiska steg kommer förslaget att debatteras i detalj.

Wales är först ut i Storbritannien och i Europa. Men i delstaten Kalifornien i USA finns en lag som fastställer minimibehovet av sjuksköterskor i förhållande till antalet patienter i akutsjukvård.

Även i delstaten Victoria i Australien finns en lag kring miniminivåer för sjukvårdspersonal.

Redan i dag finns det riktlinjer kring säkra personalnivåer i Wales, men de efterföljs inte i hälso- och sjukvårdsnämnder, enligt politikern som lagt lagförslaget, Kirsty Williams.

– Vi behöver lagstiftning för att ge ett starkt stöd för att chefer måste se till att de anställda inom vården inte blir en enkel måltavla när det är dags att göra balans- och resultaträkning, sade Kirsty Williams enligt Nursing Times.

Till stöd för säkrade personalnivåer finns flera års forskning kring dödlighet bland patienter i förhållande till antalet sjuksköterskor. Senast rapporterade Dagens Medicin om en europeisk studie, där även svenska förhållanden sattes under lupp.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News