söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Waran överlägset Plavix för flimmerpatienter

Publicerad: 8 juni 2006, 15:18

Beprövad och billig vann över ny och dyr. Kanadensiska forskare har funnit att Waran ger patienter med förmaksflimmer överlägset bättre skydd mot stroke och kärldöd än vad Plavix gör.


Ett långvarigt dilemma har varit vilket läkemedel som bäst förebygger blodproppar hos hjärt-kärlsjuka. Det gamla och beprövade blodförtunnande läkemedlet Waran (warfarin) är billigt och använt sedan länge. Samtidigt är det förenat med en rad problem. Att få till korrekt dos kan vara en svår balansgång med Waran. Bland annat interagerar medicinen med en mängd olika läkemedel och livsmedel som påverkar dess effekt. Blir dosen för hög ökar risken för blödningsbiverkningar.

Sedan några år har läkemedlet Plavix (klopidogrel) lanserats som ett alternativ. Till skillnad mot det blodförtunnande Waran så hämmar Plavix trombocytaggregation, det vill säga att blodplättarna klumpar sig samman och bildar proppar. Men läkemedlet är omstritt. Tidigare studier har inte lyckats visa någon dramatisk skillnad mellan de två läkemedlen. Dessutom är Plavix dyrt. En dagsdos av Waran bestående av två tabletter kostar drygt 2 kronor. En dagsdos med en tablett Plavix kostar drygt 16 kronor. Enligt kritikerna är läkemedlet alls inte kostnadseffektivt.

I tidskriften the Lancet publiceras nu den 10 juni en jämförande studie som kan bli ännu ett stort bakslag för Plavix. Kanadensiska forskare har visat att förmaksflimmerpatienter som behandlas med Waran slipper stroke, större blodproppar, hjärtinfarkt och hjärt-kärlrelaterad död i långt större utsträckning än de som använder Plavix. Och detta utan någon skillnad i blödningsrisk mellan de två preparaten.

Risken att drabbas av någon av dessa händelser var 3,93 procent bland de drygt 3300 hjärtflimmerpatienter som behandlades med Waran och 5,60 procent bland den lika stora andel som fick Plavix. Skillnaden var så pass stor att forskarna avbröt studien efter bara två år.

I en expertkommentar i Lancet skriver den holländske kardiologen Freek W A Verheugt att den nu bevisat sämre effekten av Plavix är en besvikelse. Även i fortsättningen förblir, anser han, Waran standardvalet vid blodproppsförebyggande behandling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev