Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Webben en enkel väg till fortbildning

Publicerad: 26 februari 2015, 06:30

Jonatan Salzer, ST-läkare på neuro­log­kliniken i Umeå, håller i en genom­gång av evidensläget för skov­behand­ling vid multipel skleros.

Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Vid datorn kan läkare fortbildas och få del av ny forskning. Gratis. Neurologer runt om i landet bjuder varandra på webb­föreläsningar varje vecka.


Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Det är bara att koppla upp sig vid datorn och ta på headset för att vara med i det webbaserade mötes­system som Föreningen akut neuro­logi använder varje onsdag vid lunchtid.

26 sjukhus finns med den dag då Jonatan Salzer, ST-läkare på neuro­log­kliniken i Umeå, har en genom­gång av evidensläget för skov­behand­ling vid multipel skleros, ms.
Det ploppar till i datorn vartefter sjukhusen ansluter sig. Några har kameran på så att en liten ruta visar vilka som samlats i konferens­rummen på bland annat Sahlgrenska och Karo­linska Solna för att delta.

Under föreläsningen, som är 20 minuter, visar Jonatan Salzers staplar, diagram och bilder om den forskning han hänvisar till. Parallellt med föreläsningen kan åhörarna chatta in frågor som moderatorn läser upp efteråt. Neurologen Marco Brizzi på Skånes universitetssjukhus har den uppgiften. Han ställer även frågor om behandlingen av svåra ms-skov till åhörarna, och får svar på chatten, som han läser upp.

– Det här är ett sätt att hålla kontakt med kollegor, uppdatera var­and­ra om forskningsläge och ge tips om behandlingslösningar. Vi tror att det här är en bra lösning på fram­tidens utmaningar när det gäller vidare­utbild­ning. Alla sitter hemma i sina bibliotek och grupprum och deltar, diskuterar, lär och lär ut. Och det är alldeles gratis, säger Jonatan Salzer.

Men han tror inte att webbutbildning helt kan ersätta kurser och konferenser IRL, in real life.

– Det behöver vi också ha. Men webben kan vara ett värdefullt komplement som kontinuerligt ger en halvtimmes fortbildning och kompetensutveckling.

Att hålla möten via nätet är inte nytt. Men som verktyg för fortbildning av läkare är det ett outnyttjat verktyg, tycker Jonatan Salzer. Han får medhåll från Johan Hellgren, ordförande för öron-, näs- och halsläkarna i Svensk förening för otorhino­laryngo­logi, huvud- och halskirurgi.

– Vi har haft webbutbildningar fortlöpande sedan 2007. Men intresset från andra specialistföreningar att följa efter verkar vara svalt. Det finns – minst sagt – en utvecklingspotential i detta. Särskilt när sponsorstödet minskar, och huvud­männens resurser för fortbildning är begränsade.

Även öron-, näs- och halsläkarna kan ta del av utbildning och seminarier på nätet gratis. De kostnader som finns för abonnemang och teknisk support tas från medlems­avgifterna. Föreläsarna hämtas från såväl Sverige som andra länder.

Johan Hellgren tror inte heller att webbutbildningar helt kan ersätta vetenskapliga konferenser eller kongresser.

– Det kan vara tvärtom också, att behovet att träffa kollegor på ett inter­nat och över en god middag ökar sedan man knutit kontakt på nätet. Men det finns olika skolor, och en oro för att verkliga möten med kollegor ska bli färre. Det kan vara en anledning till att fler inte gör den här typen av webbutbildningar.

Så länge det är specialistföreningar själva som håller i webbutbildningarna tror Johan Hellgren att kvaliteten upprätthålls på ett bra sätt.

– Då har vi en kontroll över innehållet, men om det kommer en massa webbutbildningar på den öppna marknaden kan det bli problem med kontrollen av kvaliteten.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Multipel skleros

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev