Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Webbkurs ger vårdpersonal de senaste rönen om livsstil

Publicerad: 17 oktober 2013, 09:11

Forskningen på livsstilsområdet har ökat lavinartat bara de senaste åren. Professor Mai-Lis Hellénius förmedlar nya rön i en webbkurs.


Sundkurs lanserades 2009 av Karolinska institutet och Hjärt-lungfonden. Hittills har cirka 50 000 personer tagit del av den del av webbkursen som är gratis och som vänder sig till allmänheten. Cirka 200 vårdenheter har köpt licenser så att personalen ska kunna fortbildas. Hyfsade siffror med tanke på att kursen inte har marknadsförts så hårt, tycker Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet. Hon har läst in delar av kursmaterialet.

– Tanken är att den ska erbjuda ett kompletterande sätt att inhämta ny kunskap för vårdpersonal, och att man ska ha någonstans att hänvisa sina patienter, säger hon.
Sundkurs går bland annat igenom de senaste vetenskapliga rönen om fysisk aktivitet, mat och alkohol, nikotin och stress.

Mai-Lis Hellénius är inte är det minsta rädd att budskapen om sund livsstil ska kännas uttjatade för vårdpersonalens del.

– Det kommer så vansinnigt mycket nytt nu inom livsstilsmedicinen, det finns så oerhört mycket ny forskning. Nästa stora sak tror jag blir effekterna av stress och sömnbrist, säger Mai-Lis Hellénius och fortsätter:

– Ju mer man kan, desto tryggare känner man sig. Det gäller kanske i allra högsta grad maten där det förekommer så många olika budskap till allmänheten, men också vid förskrivning av fysisk aktivitet. Vi har kommit till en slags fas där vi märker att vi inte kommer så jättemycket längre med farmakologisk behandling.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News