Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Webbutbildning ska lära vårdpersonal fråga om alkohol

Publicerad: 22 oktober 2007, 12:50

Webbutbildning ska lära vårdpersonal fråga om alkohol

Många vårdanställda tycker att det är svårare att fråga patienter om alkoholvanor än om rökning och fysisk aktivitet. Det ska en ny webbaserad utbildning ändra på.


Bakom utbildningen ligger Riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut.

– Alkoholfrågan är antagligen den livsstilsfråga som upplevs som svårast att ta upp med patienten. De positiva hälsoeffekterna av att prata om alkoholvanor är väl kända, men det sker inte tillräckligt ofta, säger Astri Brandell Eklund på Riskbruksprojektet i ett pressmeddelande.

Riskbruksprojektet hänvisar till tidigare forskning som visar att 78 procent av sjuksköterskorna regelbundet frågar patienter om deras fysiska aktivitet, 68 procent frågar om rökning, men bara 28 procent tar upp patientens alkoholvanor. Forskningen visar också att 90 procent av sjuksköterskorna och 77 procent av läkarna anser att mer kunskap i samtalsteknik skulle göra det lättare för dem att ta upp alkoholfrågor med patienten.

Den webbaserade utbildning som nu lanseras heter SOMRA, Samtalet om riskbruk av alkohol, och lär ut MI, Motiverande samtal, och hur metoden kan underlätta samtal som alkohol. På hemsidan för utbildningen finns bland annat interaktiva övningar och självtester.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev