Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Wedin: ”Man gör inte fel med berått mod”

Publicerad: 27 mars 2014, 11:36

Marie Wedin, Läkarförbundets ordförande.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

”Glädjande” säger Läkarförbundets ordförande Marie Wedin om domen.


– Jag tycker att det är glädjande i detta skede. Detta att man går en vanlig dag till jobbet och kanske gör sitt bästa, men med facit i hand så begick man några misstag. Det är fel att man då ska hamna i tingsrätten, säger Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, till Dagens Medicin.

Dagens Medicin: Men läkaren skulle ju ha fällts, om rätten hade ansett att det var bevisat att agerandet orsakade barnets död. Rätten anser att läkaren agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, samt att hans oaktsamhet ligger inom straffskalan. Är det fortfarande en glädjande dom ur det perspektivet?

– Ur patientsäkerhetssynpunkt hade det kanske varit bättre om domskälen hade legat på de andra delarna i fallet. Men för honom och den situation som han befinner sig, så måste jag uppfatta domen som glädjande, säger Marie Wedin.

– Vi betraktar det som medicinska misstag. Man gör inte fel med berått mod. En serie olyckliga omständigheter som leder till olyckliga resultat – det är inte säkert att det hör hemma i tingsrätten.

Relaterat material

Åtalet mot förlossningsläkaren ogillas

Barnmorska ska ha ifrågasatt användning av sugklocka

Överbelastat när barn avled vid förlossning

Förlossningsläkare ställs inför rätta

Ansåg risken större med kejsarsnitt

Läkare åtalas för dödsfall

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev