Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Widegren vill att TLV granskas

Publicerad: 2 mars 2009, 12:52

I ett brev till Riksrevisionen efterlyser nu Cecilia Widegren, moderat talesperson i socialpolitiska frågor, att TLV:s policy kring otillbörlig påverkan granskas.


När Riksrevisionen 2005 granskade dåvarande Läkemedelsförmånsnämnden gav undersökningen ingen anledning till misstanke om otillbörlig påverkan eller maktmissbruk.

Riksrevisionen skrev dock i sitt utlåtande att "myndighetens sammantagna åtgärder för att skapa ett skydd mot mutor och otillbörlig påverkan inte står i paritet med den risksituation som myndigheten befinner sig i. Det finns ett behov av åtgärder från myndighetens sida".

Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot och talesperson i socialpolitiska frågor, tycker att det nu är dags för en ny granskning av myndigheten, som numera heter Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

- TLV kommer att stå under ett ännu större tryck när apoteksmarknaden läggs om. Risken för otillbörlig påverkan kan komma att öka. Därför bör Riksrevisionen påbörja en ny granskning. Det skulle bidra till att apoteksreformen kan få en bra start i denna del, säger Cecilia Widegren.

Hon betonar dock att hennes krav inte har att göra med någon specifik händelse som inträffat.

- Men det har uppstått många typer av snack. Just det är ännu en anledning till en förnyad granskning , säger hon.

Förra veckan kunde Dagens Medicin och Dagens Apotek berätta att Joachim Werr, ansvarig för arbetet med handelsmarginalen på TLV, är styrelseledamot i ett företag som drivs av Apotekets styrelseordförande.

Ärendet granskas för närvarande av TLV:s jurister mot jävsregler som fyra myndigheter inom det medicinska området gemensamt tagit fram.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev