Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ylva Johansson öppnar för återköp av apotek efter valet

Publicerad: 11 Juni 2008, 05:43

Om det blir maktskifte i nästa riksdagsval kommer socialdemokraterna att riva upp avregleringen. Det avslöjar partiets sjukvårdspolitiska talesperson Ylva Johansson nu för Dagens Medicin.


Socialdemokraterna har hela tiden varit motståndare till att Apoteket AB ska förlora sin monopolställning när det gäller försäljning av receptbelagda läkemedel. Men Ylva Johansson har tidigare sagt att det blir ”svårt att vrida klockan tillbaka” när apoteksmarknaden väl har avreglerats.

Socialdemokraterna har hittills inte talat om vad man vill göra med avregleringen om de vinner valet.

Men nu har partiet ändrat sig och tänker ta strid mot avregleringen.

– Om vi får väljarnas förtroende kommer vi att riva upp regeringens beslut om avreglering. Vi tycker att avregleringen innebär en dålig utveckling där man slår sönder ett väl fungerande apotekssystem och
låter miljarder kronor rinna iväg i ökade läkemedelskostnader. Svensk sjukvård har inte råd med det, säger Ylva Johansson.

Har det någonsin tidigare hänt att man rivit upp beslut om att avreglera en marknad?

– Det vet jag faktiskt inte.

Kan det bli aktuellt att för staten att köpa tillbaka apotek?

– Jag utesluter inte någonting.

Den svenska apoteksmarknaden ska avregleras den 1 juli 2009. Tidigare var beskedet att Apoteket skulle konkurrensutsättas redan från den 1 januari. Men socialminister Göran Hägglund (kd) backade i förra veckan från detta datum i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Apoteket driver i dag cirka 900 apotek och regeringen har aviserat att knappt hälften av dessa ska säljas ut i grupper, så kallade kluster, till marknadsmässiga priser.

Ylva Johansson säger sig inte kunna lämna några exakta besked kring hur socialdemokraterna tänker sig att en återreglering av apoteksmarknaden ska gå till innan regeringen lagt sin
proposition om avregleringen. Detta väntas ske i september eller oktober och först då blir alla detaljer i avregleringen klara.

– Men det viktigaste nu är att jag vill tala om för alla som tänker sig att köpa apotek av Göran Hägglund att vi kommer att förändra villkoren, vi vill behålla ett stort infl ytande för skattebetalarna
och ser apoteken som en del av sjukvården. Signalen är att det är osäkert att köpa apotek på regeringens villkor, säger Ylva Johansson.

Hur tror du att detta påverkar intresset för att starta apotek i Sverige?

– Jag tror att man blir osäker om att göra det. Och det är regeringen som bär ansvaret för den ökade
osäkerheten. Vi har varit villiga att diskutera en blocköverskridande överenskommelse i apoteksfrågan men regeringen har inte varit intresserad och därför blir detta en konfl iktfråga i nästa valrörelse.

Även om Ylva Johansson alltså inte kan specificera vad socialdemokraterna tänker göra åt
avregleringen vid ett maktskifte så nämner hon ett par områden där hon är kritisk. Det ena gäller så kallad vertikal integration, alltså att den som driver apotek också ska få bedriva grossistverksamhet och det andra den prismodell som föreslagits av apoteksmarknadsutredaren Lars Reje och som innebär att apoteken ska få rätt att förhandla med läkemedelsföretag om inköpspriser på läkemedel.

– Vertikal integration är en av de saker som kan förbjudas om vi kommer i regeringsställning. Vi vill inte ha ytterligare företag som sitter och skär pengar emellan. Detsamma gäller prismodellen som innebär att företag kan pressa sina inköpspriser och höja sina utpriser och därmed skapa vinster som samhället betalar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev