Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ylva Johansson tänker inte lämna regeringen

Publicerad: 13 december 2005, 14:38

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson tänker inte avgå efter katastrofkommissionens skarpa kritik mot hennes passivitet i samband med tsunamikatastrofen.


- Jag har inte uppfattat att det finns något starkt krav på att jag ska avgå, säger hon till Dagens Medicin.   Katastrofkommissionen, som lade fram sin rapport den 1december, pekade ut vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) och hennes dåvarande statssekreterare Mikael Sjöberg (s) som direkt ansvariga för att det tog tre dygn innan socialdepartementet - efter påstötning från UD - tog ansvar för sjukvårdsinsatserna för katastrofens offer på plats i bland annat Thailand. En katastrof som ledde till att över 500 svenskar dog och mer än 1500 svenskar skadades.

Vad säger du om katastrofkommissionens kritik?  - Det är en väldigt allvarlig kritik. Och jag tar den på stort allvar, säger Ylva Johansson.  - Nu var ju hela den svenska sjukvårdsorganisationens beredskap helt inriktad på att ta emot patienterna när de kom hem till de svenska flygplatserna och när de behövde vård på sjukhusen på hemorten. Att agera i Thailand var liksom inte en fråga.

Varför inte då?  - Därför att vi aldrig har bedrivit svensk sjukvård utomlands tidigare. Och det har heller aldrig någon tidigare föreslagit att vi ska göra. Men hade vi haft en organisation för att snabbt skicka sjukvårdsteam utomlands, så är det klart att vi hade kunnat agera mycket, mycket snabbare. Framför allt hade frågan då mycket snabbare över huvud taget hamnat på mitt bord.

Kommissionen framhåller att det fanns utrymme för ett "mycket mer aktivt förhållningssätt" för dig och Mikael Sjöberg - alltså att ni borde ha tagit ett tydligare eget kommando för att skicka svenska sjukvårdsteam till katastrofområdet. Varför tog ni inte ett sådant kommando?  - Det är möjligt att kommissionen har alldeles rätt; att det fanns ett utrymme för att rycka åt sig initiativet från UD. Men kommissionen går ju inte in på när eller var eller hur vi borde ha agerat på ett annat sätt. Den säger lite diffust att även om sjukvårdsinsatser utomlands inte var mitt eller socialdepartementets ansvar så borde vi ha insett att det här var övermäktigt för UD och tagit den frågan från UD.

Borde ni ha gjort det?  - Jag kan i alla fall inte svara nej på den frågan. Med facit i hand kan man ju säga det.  - Socialstyrelsen erbjöd ju i ett mycket tidigt skede UD att sända team till katastrofplatsen, men UD tackade nej. Och då kan man hävda att jag borde ha ryckt åt mig initiativet och ha sagt "åk ändå!". Det som är problemet är ju vem som sänder sjukvård utomlands. Och det har vi aldrig gjort förut.

Är det alltså UD:s fel att de svenska sjukvårdsinsatserna försenades?  - Jag vill inte säga så. Det finns en väldigt allvarlig kritik från den här kommissionen, som gäller mig och mitt ansvarsområde, men också krishanteringen i hela regeringskansliet.  - Det är klart att vi hade en situation som blev övermäktig för UD. Men av det kan man inte säga att det var UD:s fel. Just nu är det inte läge att lägga skulden på någon annan.

Varför dröjde det flera dagar innan du och din statssekreterare förstod vidden av katastrofens omfattning?  - Jag tror att det handlar om, vilket kommissionen också riktar stark kritik mot, informationsflödet inom regeringskansliet. Vi på socialdepartementet har inget ansvar för insatser utanför landets gränser. Och vi fick inte heller någon direkt information till vårt departement, utan informationen gick till UD. Vår informationskälla var medierna.

Hur kunde du åka på semester till Kanarieöarna på katastrofens fjärde dag?  - Min bedömning då var att de beslut som behövde fattas om sjukvårdsinsatser i Sverige kunde jag klara av via telefon. Dessutom hade jag min ersättare, socialminister Berit Andnor, inne på departementet. Kommissionen riktar inte heller någon kritik om att detta påverkade min möjlighet att agera.

Tänker du avgå?  - Nej.

Varför inte då?  - Jag har inte uppfattat att det finns något starkt krav på att jag ska avgå.

Men du är personligen utpekad för att vara ansvarig för att sjukvårdsinsatserna försenades. På vilket sätt ska du annars ta ansvar?  - Huvudkritiken i kommissionens rapport är att det behövs en krisorganisation för att sända sjukvård utomlands. Det var också min första reaktion direkt efter katastrofen. I början av nästa år presenterar Socialstyrelsen på uppdrag av mig ett sådant förslag.  - Jag önskar att jag hade varit förutseende nog att ta fram en organisation för sjukvård utomlands vid katastrofer. Det är det som på allvar hade kunnat påverka händelseförloppet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev