Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Yngre läkare förlorar legitimation

Publicerad: 16 juli 2012, 14:10

En 33-årig läkare förlorar sin läkarlegitimation efter återkommande narkotikamissbruk.


Mannen fick sin läkarlegitimation för lite mer än fem år sedan. Redan 2010 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att förskriva en treårig prövotid eftersom man befarade att läkaren  på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet, inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande .

Knappt ett och ett halvt år senare anmälde Socialstyrelsen läkaren och yrkade återkallelse av hans legitimation. Trots upprepade försök med behandlingshem hade läkaren inte fått sitt missbruk under kontroll. Enligt ett läkarutlåtande från hösten 2011 hade läkaren ett så gravt beroende att han utgjorde en medicinsk risk. Han hade då skrivit ut mängder av narkotiska läkemedel, främst till sig själv. Han hade också arbetat påverkad på vårdcentral.

Men läkaren har sedan dess blivit drogfri. Under åtta månader med behandling har han låtit både narkotiska preparat och alkohol vara, skriver han i sitt yrkande. Han får också stöd av en specialistläkare och en addiktolog som anser att läkaren har uppvisat stark beslutsamhet och att han nu är vid god fysisk hälsa.

Men HSAN gör ändå bedömningen att åtta månaders drogfrihet är för kort tid i sammanhanget. Provtagningar har dessutom skett för få gånger. Och läkarens tidigare historia med återfall i missbruk är för lång. Därför återkallas läkarlegitimationen slutligt.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev