Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Yoshinori Ohsumi tilldelas Nobelpriset i medicin

Publicerad: 3 oktober 2016, 09:41

Yoshinori Ohsumi, Japan, tilldelas årets första Nobelpris. Han belönas för sina upptäckter av mekanismer för autofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar.


Texten har uppdaterats med kommentarer.

– Det var en stor ära och ingenting jag hade väntat mig, säger Yoshinori Ohsumi till Sveriges Radio.

– Det skedde inga stora framsteg inom det här området på årtionden, men vi lyckades hitta gener som är kopplade till autofagi genom att använda jäst. Det skapade en ny horisont i studierna på det här området, säger han till den japanska tv-kanalen NHK.

Enligt Thomas Perlman, sekreterare vid Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, verkade Ohsumi mycket riktigt överraskad när han fick beskedet att han fått priset.

– Det första han sa var "aaah", säger Perlman, och tillägger:

– Han var nog väldigt nöjd.

Ohsumi är född 1945 i Fukuoka i Japan. Han doktorerade 1974 vid universitetet i Tokyo. Han vistades i tre år vid Rockefeller University i New York och återvände därefter till Tokyo där han etablerade sin forskargrupp 1988. Sedan 2009 är Ohsumi professor vid teknologiinstitutet i Tokyo.

Ohsumis upptäckter anses ha resulterat i ett paradigmskifte i vår förståelse av hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material, enligt pressmeddelandet från Nobelförsamlingen.

Autofagi är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer, bland annat för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Mutationer i gener av betydelse för autofagi kan orsaka ärftliga sjukdomar. Störningar i autofagi-processen kan bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.

Begreppet autofagi myntades under 1960-talet då man observerade hur delar av cellens innehåll omslöts av membran och bildade så kallade vesiklar.

Transporten fortsätter sedan till den så kallade lysosomen som fungerar som en återvinningsstation för nedbrytning av biologiskt material. Ohsumi lyckades genom en serie experiment i vanlig bagerijäst under tidigt 1990-tal identifiera gener som har stor betydelse för autofagi.

I grunden är autofagi en livsnödvändighet för kroppens celler. Processen ger cellerna snabb tillgång till bränsle i form av energi och byggstenar för återuppbyggnad.

Under åldrandet skyddar autofagi cellerna genom att eliminera skadade och förbrukade proteiner. Nedsatt autofagifunktion kan därför kopplas till vissa åldersjukdomar som parkinson och typ 2-diabetes.

Intressant nog är maskineriet för autofagi närmast identiskt hos jästsvampar och människor.

Dagens tillkännagivande innebär starten på årets Nobelvecka. I morgon avslöjas årets fysikpristagare, därefter står kemipriset på tur på onsdag.

Yoshinori Ohsumi

Han föddes 1945 i Fukuoka, Japan. Han doktorerade 1974 vid Tokyo University. Efter en 3-årig vistelse vid Rockefeller University, New York, USA, återvände han till Tokyo University där han etablerade sin forskargrupp 1988. Sedan 2009 är han professor vid Tokyo Institute of Technology.

Källa: Nobelprize.org

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev