Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Yrkesförbund avråder från tv-medverkan

Publicerad: 3 februari 2014, 10:49

Läkare och sjuksköterskor bör inte vara med i tv-inspelningar där svårt sjuka patienter blir filmade, anser två yrkesförbund.


I ett uppmärksammat rättsfall filmades en döende cancerpatient av TV3. I tingsrätten friades landstinget för att ha låtit tv-bolaget filma, men fallet ska tas upp i hovrätten.

Nu tar Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik och Svensk sjuksköterskeförenings etiska råd ett gemensamt ställningstagande mot tv-inspelningar med svårt sjuka patienter på sjukhus – oavsett om det är juridiskt möjligt eller inte.

I ett gemensamt uttalande avråder de samtliga läkare och sjuksköterskor från att  delta i tv-program där svårt sjuka patienter filmas på akutmottagningar  eller inom den prehospitala vården.

I uttalandet påpekar de att patienter i akuta sjukvårdssituationer är i ett särskilt sårbart läge och kan var så påverkade av sin sjukdom att de kanske inte alltid är införstådda i vad tv-inspelningen innebär. Patienten befinner sig också i en beroendesituation som kan göra det svårt att neka deltagande.

Relaterat material

Sjukhusfilmning tas upp igen

Friad sjukhusfilmning överklagas

Akademiska friat

Sjukhusfilmning tas upp i rätten

Tv-inspelning på sjukhus kan leda till åtal

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev